Byggmax redo att lämna botten

Rapportkommentar Försäljningen fortsätter att falla men takten avtar och Byggmax har rustat bolaget för bättre tider. Nuvarande vinstnivå är inte rolig, men vi ser ett antal skäl att tro på en snar botten för både vinsten och aktien.

Marknaden för hemmabyggande fortsätter att vara motig och det var ingen överraskning att lågpriskedjan Byggmax skulle komma med ytterligare ett kvartal där försäljningen hade minskat när bolaget rapporterade på tisdagen. Med en nedgång på 9 procent innebar det att försäljningen backade för åttonde kvartalet i följd.

I ett säsongsmässigt svagt kvartal, i en extremt säsongsberoende bransch, var det en övermäktig uppgift att visa vinst men en rörelseförlust på nästan 150 miljoner kronor och en ebita-marginal på minus 17 procent sticker ändå ut.

På rullande 12-månaderssiffror har marginalen nu krupit ned till 2,6 procent och längre ned i resultaträkningen äter finansnettot i praktiken upp resten av vinsten. Vore det inte för en positiv skatteeffekt så hade vinsten per aktie haft negativa förtecken istället för rapporterade 0,21 kronor.

Djävulens advokat har kort sagt inga problem att förklara varför Byggmax inledningsvis tappade mark på börsen efter rapporten, eller varför aktien har tappat nästan två tredjedelar av sitt värde från toppen i slutet av 2021.

Det går dock att se på det här caset från en helt annan vinkel också. Vi ikläder oss därför rollen som offensiv försvarsadvokat för Byggmaxaktien och lägger fram fyra nedanstående fakta som vi ber börsjuryn att beakta:

1. Fallet avtar. Visst har den jämförbara försäljningen fallit i åtta kvartal men nu avtar nedgångstakten tydligt. Med minus 9,1 procent i första kvartalet är nedgången på ensiffriga tal för första gången sedan inbromsningen påbörjades i andra kvartalet 2022. På den viktigaste marknaden Sverige var nedgången bara 5 procent.

2. Lågkostnadskostymen är på. Den pressade marknaden har tvingat Byggmax att förfina sin lågkostnadskostym ytterligare. Trots inflation och fem fler butiker jämfört med för ett år sedan är de underliggande kostnaderna 9 procent lägre idag enligt vd Karl Sandlund. Det kommer att ge en bra hävstång till lönsamheten när efterfrågan återvänder. Det handlar om när, inte om.

3. Kunderna vaknar. Bostadsmarknaden har börjat röra på sig, reallöneökningar och skatteåterbäringar trillar in på Svenssons konton under våren och Riksbanken är bara veckor eller månader bort från den första räntesänkningen. De senaste två åren har kunderna mest ägnat sig åt mindre hemmaprojekt men den förbättrade ekonomin och framtidstron öppnar dörren för lite större renoveringsprojekt. Med material inköpt från några av Byggmax 211 butiker i Norden.

4. Rycket kommer 2025. Även om efterfrågan och tillväxten sakta återvänder under 2024 så kommer det inte att bli ett kanonår. Försvarets grovt framyxade prognos där tillväxten står och stampar på helåret medan rörelsemarginalen klättrar till 4 procent ger en vinst per aktie kring 1,30 kronor och ett p/e-tal på 26.

Måhända en lite försiktig prognos men glöm 2024 redan nu, det är 2025 som magin ska hända. Precis som nedgångar ofta underskattas så kan återhämtningen bli starkare än väntat. Säg att det blir en 10-procentig försäljningstillväxt 2025 och en marginal mitt i målintervallet 7-8 procent och vi har en vinst per aktie på 5 kronor och ett p/e-tal under 7. Varken tillväxttakten eller marginalnivån är särskilt aggressiv sett till historiska återhämtningsår för Byggmax och som en referens var marginalen tvåsiffrig både 2020 och 2021.

 

Slutanförande: Vi vet mycket väl att marknaden fortfarande är trög, att nettoskulden fortfarande drar åt det höga hållet även om den har minskat kraftigt det senaste året och att det inte med bästa vilja går att säga att värderingen är låg räknat på nuvarande intjäningsnivå.

Vi ber er inte att bortse från detta, utan bara att våga lyfta blicken och att titta nyktert på bevisen som vi har lagt fram ovan. När vi gör det så kan vi inte annat än att landa i att botten är nära och att potentialen i Byggmax aktie det närmaste året mer än väl uppväger riskerna, men domslutet är naturligtvis ert eget.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 33,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -