Danske Bank spår två höjningar med 75 punkter från Riksbanken (Finwire)

2022-08-15 11:17

Efter en period fylld av makrodata väljer Danske Bank att fortsätta med sin neutrala inställning mot flera olika marknader. Vidare har banken höjt sina ränteprognoser för Riksbanken. Det framgår av ett veckobrev.

Danske Bank har bland annat en neutral syn på tillväxtmarknader- och obligationer.

"Kinesiska aktier fortsätter att släpa efter i den allmänna börsuppgången till följd av covid-relaterade nedstängningar och ökade problem på fastighetsmarknaden, och sedan årsskiftet har börserna backat 17 procent. I morse visade statistik över bland annat detaljhandel och industriproduktion att den kinesiska ekonomin fortsätter att bromsa in snabbare än förväntat, och centralbanken sänkte därför oväntat räntan i ett försök att stimulera ekonomin", skriver banken i en kommentar.

Vad gäller den amerikanska marknaden behåller banken en neutral vikt i aktier med fokus på defensiva sektorer och kvalitetsbolag.

"Även om inflationen inklusive mat- och råvarupriser toppat i USA så talar den starka arbetsmarknaden och fortsatt stigande löner för att Fed kommer att strama åt kraftfullt åtminstone året ut".

För Sverige har banken ändrat på sina förväntningar och spår nu två räntehöjningar på 75 punkter i september och november.

"Styrräntan väntas därmed nå 2,25 procent innan årsskiftet, för att sedan ligga kvar där under hela 2023. Ytterligare en höjning i början av nästa år går dock inte att utesluta om inflationen fortfarande är för hög", skriver banken i en kommentar.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -