BOMARKNAD
REKORDMÅNGA LÄGENHETER PRISSÄNKS - BOOLI (Direkt)

2022-10-04 08:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det har skett ett stort skifte på bostadsmarknaden från heta budgivningar till att rekordmånga lägenheter nu prissänks för att kunna säljas.

Det visar statistik från bostadssajten Booli.

"Ökningen av andelen prissänkta bostäder är just nu ovanligt dramatisk även när vi tittar så långt tillbaka som 2013. Att vi befinner oss i september, vilket vanligtvis är en månad med mycket aktivitet på bostadsmarknaden, gör att utvecklingen blir än mer påfallande. Det är tydligt att ränteläget och andra omvärldsfaktorer påverkar och att säljarnas prisförväntningar inte matchar de verkliga slutpriserna", säger Boolis presskontakt Karin Grundeus i ett pressmeddelande.

De senaste fyra veckorna har 15,5 procent av lägenheter som sålts prissänkts och en lika stor andel av alla hus. För lägenheter är det den högsta noteringen sedan 2013, så långt tillbaka som Booli har statistik. För hus har andelen varit högre vid ett par tillfällen 2013 och 2014. I genomsnitt prissänks ett hus nu med 9,6 procent och en lägenhet med 6,8 procent.

Regionalt prissänks störst andel av lägenheterna i Västmanlands län följt av Gotlands län, med över 19 procent. Norrbotten fortsätter att vara en av de mer stabila marknaderna, med 8 procent prissänkta lägenheter.

Störst andel prissänkta hus finns i Stockholms län och Gävleborgs län, runt 18 procent. I Jämtlands län sker minst prissänkningar – 8,2 procent.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -