AUSTRALIEN
RBA HÖJER STYRRÄNTA TILL 3,10% (Direkt)

2022-12-06 05:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Australiens centralbank, RBA, höjde på tisdagen sin styrränta med 25 punkter till 3,10 procent (2,85).

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade analytiker en höjning med 25 punkter, till 3,10 procent.

RBA-chefen Philip Lowe sade i en kommentar att direktionen räknar med att höja räntorna igen eftersom inflationen i landet är alltför hög. I oktober låg den på 6,9 procent och även om globala faktorer förklarar mycket av den höga inflationen så spelar den starka inhemska efterfrågan relativt ekonomins möjligheter att möta detta också en roll.

"Att få ner inflationen till målet kräver en mer uthållig balans mellan efterfrågan och tillgång", sade han.

Enligt RBA väntas inflationen i Australien toppa runt 8 procent i år för att sedan sjunka under 2023 och nå strax över 3 procent under 2024.

Landets ekonomi fortsätter att växa starkt, men den ekonomiska tillväxten väntas dämpas under det kommande året när den globala ekonomin tappar fart, och hushållens konsumtion dämpas på grund av stramare finansiella förhållanden. RBA:s centrala prognos är en tillväxt runt 1,5 procent både under 2023 och 2024.

Arbetsmarknaden är fortsatt mycket stram och många företag har svårigheter att hitta personal.

Lowe upprepade att policyräntan inte är på en förutbestämd kurs och att storleken och timingen av framtida räntehöjningar fortsatt kommer att bero på inkommande data.

Han sade att direktionen åter bekräftade sitt åtagande att få ner inflationen till målet och att den kommer att göra det som behövs för att uppnå detta.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -