Osannolikt att fastighetsbolagen behöver finansiell hjälp från Riksbanken, enligt Flodén - BN (Finwire)

2022-12-06 12:22

Det är osannolikt att de svenska fastighetsbolagen kommer behöva finansiell hjälp från Riksbanken. Det säger vice riksbankschef Martin Flodén vid en konferens på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.

Fastighetsbolagen har hamnat under press då stigande räntor har gett högre finansieringskostnader samtidigt som obligationsmarknaden har torkat upp för sektorn. Riksbanken har i sin tur bidragit till utvecklingen genom att höja styrräntan.

- Visst, vi har höjt räntan snabbt på kort tid men räntan ligger fortfarande på 2,5 procent. Det är en låg ränta och företag som inte kan hantera en ränta på 2,5 procent kanske inte borde överleva, säger Martin Flodén.

Riksbanken vidtog till följd av covid-19-pandemin en rad åtgärder för att säkra den finansiella stabiliteten och tillhandahålla likviditet till företag, inklusive ge banker tillgång till billiga krediter och centralbanken köpte också obligationer.

Flodén säger att fastighetsbolagen har möjlighet att hantera den nuvarande situationen och han noterar att det finns kapitalstarka investerare som kan säkra sina positioner i sektorn. Det är därför ett "mycket avlägset scenario" att Riksbanken skulle erbjuda något likviditetsstöd till sektorn, enligt vice riksbankschefen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -