EU-TOPPMÖTE
FÖRSLAG PÅ VÄG OM EU-FOND FÖR GRÖNA INVESTERINGAR (Direkt)

2022-12-16 01:00

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen kommer att lägga förslag om en EU-fond för gröna investeringar och omprioriteringar av befintliga medel i RePowerEU-programmet.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens efter EU-toppmötet på torsdagen.

"Vi möter allt hårdare konkurrens inom sektorn ren teknik. USA investerar kraftfullt. Vi måste agera för att behålla vårt globala ledarskap", sade hon.

EU-länderna är rädda för massflykt av gröna europeiska företag till USA om villkoren är gynnsammare där.

På kort sikt kommer kommissionen att föreslå uppmjukning av EU:s statsstödsregler för den gröna omställningen och att öka EU:s investeringar genom att stärka RePowerEU-programmet, sade hon.

RePowerEU är en plan för att göra EU oberoende av rysk fossil energi genom att investera i förnybart, spara energi och hitta andra leverantörer av fossila energislag.

Programmet innehåller upp till 300 miljarder euro, varav 20 miljarder är nya pengar och resten är lån som inte har använts i EU:s återhämtningsfond.

På medellång sikt ska EU ta upp kampen med en egen fond för gröna investeringar. Många EU-länder har inte finanspolitiskt utrymme för att själva stå för sådana investeringar, sade hon.

Statsminister Ulf Kristersson sade vid sin presskonferens att det finns oanvända pengar i RePowerEU som ska användas i första hand. Sverige och många andra EU-länder motsätter sig ny gemensam upplåning för EU-fonden.

"Tankarna om en sovereign fund har varken kommit närmare eller längre bort efter dagens diskussion. Nu får vi se vad kommissionen kommer med", sade han.

Statsminister sade att han då får öva på sin nya roll som ordförande, att vara den som ser många länders poänger och risker.

"Skillnaderna mellan EU-länderna är ungefär som de alltid har varit. Vi och många länder med oss understryker behovet av så mycket konkurrens som möjligt. Andra länder är mer inne på att inte tredje land får fördelar", sade han.

När det gäller uppmjukade statsstödsregler för förnybara energikällor kommer Sverige och Frankrike vilja att detta omformuleras till fossilfria energislag, alltså inklusive kärnkraft, sade Ulf Kristersson.

"Om man nu ska ändra sådana statsstödsregler, då kommer vi vara väldigt noga med att säga att det ska gynna alla fossilfria energislag", sade han.

Statsministern varnade för risken att svenska och andra europeiska företag kan lida skada om USA nu systematiskt går in och följer Kinas favorisering av sina företag.

"Sverige och Tyskland har uppenbara risker för det", sade han.

På lång sikt behöver EU stärka sin konkurrenskraft genom investeringar, utbildning och annat efter att ha släpat efter USA och Asien, sade Ulf Kristersson.

Ursula von der Leyen sade att hon såg fram emot att arbeta med det kommande svenska ordförandeskapet för EU om konkurrensfrågor och Ukraina.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -