FI
SER PROBLEM MED HÖJA BOLÅNETAKET NU, VIKTIGT FÅ HELHETSBILD (Direkt)

2024-02-22 11:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansinspektionen ser problem med att höja bolånetaket nu, som regeringen vill, och anser att det är bättre att invänta en utredning som kan ge en helhetsbild.

Det skriver Finansinspektionen (FI) i ett pressmeddelande på torsdagen.

FI har fått i uppdrag av regeringen att ta ställning till en höjning av bolånetaket från 85 procent till 90 procent, samtidigt som regeringen föreslår att avdragsrätten för lån utan säkerhet, så kallade blancolån, ska fasas ut.

"Vi bedömer att en höjning av bolånetaket skulle leda till en högre skuldsättning hos hushållen och en ökning av de risker som hög skuldsättning medför", skriver FI, och tillägger att det gäller även om ränteavdragen för blancolån tas bort.

Den pågående utredning som gör en översyn av bland annat bolånetaket och amorteringskravet ska vara klar hösten 2024. Utredningen ska presentera förslag på hur åtgärderna sammantaget kan utformas för att hantera risker för samhällsekonomin och konsumenter kopplade till hushållens lån. FI anser att det finns skäl att invänta denna.

"Utifrån uppdragen om finansiell stabilitet och konsumentskydd som FI har att beakta anser vi att en generell höjning av bolånetaket medför fler negativa än positiva konsekvenser. Det gäller även vid ett slopat ränteavdrag. Vi förstår samtidigt att regeringen kan komma till en annan slutsats då regeringen också har andra samhälleliga mål att beakta", säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -