Simplicity Småbolag Global
Simplicity Småbolag Global ökade 6,1 procent i mars - bred uppgång (Finwire)

2024-04-03 14:40

Fonden Simplicity Småbolag Global steg 6,1 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,5 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Anton Kristiansson.

Inledningsvis lyfter förvaltaren månadens centralbankshändelser där Riksbanken höll styrräntan oförändrad men signalerade samtidigt att nästa sänkning väntas komma i maj eller juni. Även ECB förväntas sänka sin styrränta i juni.

Amerikanska centralbanken lämnade styrräntan oförändrad och direktionens räntebana höjdes något jämfört med december, vilket var väntat.

Aktiemarknaden var samtidigt positivt överraskade då Powell meddelat att inflationen rör sig i rätt riktning och man inte är långt från målet för att kunna inleda räntesänkningar.

"Handelskonflikten mellan USA och Kina intensifierades under månaden. USA överväger nu att svartlista kinesiska företag med koppling till Huawei och hotade med att bannlysa TikTok om företaget inte får en icke-kinesisk ägare. USA ser också allvarligt på Kinas subventioner till fartygstillverkare. Kina svarade med planer på att utesluta Intel, AMD och Microsoft från statliga datorer", skriver förvaltaren.

Fondens positiva utveckling var bred både sektormässigt och på geografisk nivå.

Gällande enskilda innehav utvecklades Samyang Foods väl med en uppgång på 25 procent efter en stark kvartalsrapport som visade på fortsatt hög försäljning av nudlar under varumärket Buldak.

Vidare skriver förvaltaren att optimismen kring kommande räntesänkningar och ett lågt utbud av amerikanska bostäder fick fondens innehav i husbyggare och underleverantörer att utvecklas starkt. Däribland fanns Taylor Morrison, GMS, Forestar Group, Boise Cascade och IBP.

Förvaltaren lyfter även fram det nya portföljinnehavet EVS Broadcasting Equipment som tillverkar utrustning och system för live-sändningar.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Comfort Systems USA, Sprouts Farmers Market och Eagle Materials. De tio största innehaven i fondens portfölj stod för 13,5 procent av det förvaltade kapitalet.

Simplicity Småbolag Global, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 6,1
Fond i år, förändring i procent 13,5

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Simplicity Småbolag Gl... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -