Norron Sustainable Preserve R SEK
Norron Sustainable Preserve ökade 0,85 procent i mars - avyttrat Intrum (Finwire)

2024-04-12 13:31

Fonden Norron Sustainable Preserve steg 0,85 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,04 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Peter Werleus, Jan Törnstrand och Jesper Laudon Meyer.

Inledningsvis skriver förvaltarna att index för statsskuldväxlar stigit 0,33 procent, medan det för statsobligationer ökat 0,92 procent.

Fondens avkastning i mars kan härledas till spreadförändringar, en underliggande kupongränta och sjunkande marknadsräntor. I synnerhet bidrog fastighetsobligationer positivt.

Tyngde gjorde istället Intrum efter nyheten om att bolaget anställt en rådgivare som ska se över den finansiella profilen och skuldsituationen. Intrum fick därefter flera sänkta kreditbetyg och minskade aktiekursriktningar. Efter nedgraderingen till kreditbetyget B med negativa utsikter såldes hela innehavet i Intrum.

"Det är fortfarande starka tekniska faktorer som driver avkastningen på marknaden där vi ser inflöden i fonder och stor riskaptit", skriver förvaltarna.

Vidare poängtera att inflationstakten minskat och att centralbanker världen över signalerar räntesänkningar till sommaren.

Under månaden har man också ökat innehavet i Orsted och tagit nya positioner i Securitas, Valmet och Electrolux Professional.

Andelen investment grade och high yield är närmast oförändrad på 92 respektive 8 procent. Fondens yield minskade till 4,5 procent från tidigare 4,7 procent, kreditdurationen låg på 3,3 år medan räntedurationen uppgick till 2,8 år.

De största innehaven i portföljen var vid månadsskiftet obligationer från Swedish Covered Bond Corporation, Nibe och Landshypotek Bank med vikter om 2,68, 2,04 respektive 2,03 procent.

Norron Sustainable Preserve, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,85
Fond i år, förändring i procent 1,04

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Norron Sustainable Pre... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -