UKRAINA
USA FÖRESLÅR SKULDFINANSIERING MED FRYSTA RYSKA MEDEL (Direkt)

2024-04-12 14:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vita huset föreslår att ge Ukraina tiotals miljarder euro via skuldfinansiering med avkastningen från ryska tillgångar som frysts som säkerhet. Därefter kan motsvarande flera tiotals miljarder euro snabbt skickas vidare till Kiev för att finansiera försvarsmateriel till Ukrainas kamp mot Ryssland.

De frysta tillgångarna finns i G7-länder som i nuläget är oense om hur värden på 260 miljarder euro ska hanteras. Washington stödjer idén om att konfiskera tillgångarna och ge dem till Ukraina, medan EU-länder hellre vill se att Ukraina endast får del av det ryska kapitalets avkastning. Avkastningen på det ryska kapitalet kommer bland annat genom räntebetalningar.

Frågans väsentlighet har växt givet dödläget i amerikanska kongressens representanthus om ett stödpaket till Ukraina värt i runda slängar 60 miljarder dollar.

Nu föreslår USA att nyttan av de ryska tillgångarna som konfiskerats i väst kan maximeras genom att värdet på framtida vinster på kapitalet delas ut till Ukraina i närtid, samtidigt som en obligation sätts ut eller ett lån tas upp med de 260 miljarderna i tillgångar som säkerhet.

Ukraina skulle således få direkt tillgång till 30-40 miljarder euro, baserat på förväntad avkastning på tillgångar de närmaste tio åren.

"Det är konceptuellt möjligt att överföra tio eller för den delen 30 år av vinster, i stället för att föra över årliga vinster från reserverna. Nuvärdet av dessa vinster uppgår till mycket höga summor", sade USA:s vice säkerhetsrådgivare Daleep Singh vid en presskonferens i Kiev på onsdagen, skriver Financial Times.

EU har redan gett fjolårets kapitalavkastning från det frysta ryska kapitalet till Ukraina.

USA:s mål är att fatta beslut i frågan under kommande G7-möte i juni.

Det kvarstår dock frågetecken. Ett problem är vad som skulle hända med en obligation eller ett lån med 10 års räntebetalningar från frysta ryska tillgångar som säkerhet om kriget avslutas inom bara ett par år. Sannolikt skulle det frysta kapitalet då behöva återlämnas till Ryssland.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -