Trustly förbättrade rörelsevinsten med drygt 50 procent - men planerar ännu ingen IPO (Finwire)

2024-05-30 10:46

Betalteknikjätten Trustly redovisar både högre intäkter och justerat ebitda under 2023, jämfört med året innan. Det visar bolagets årsredovisning.

Intäkterna steg med 14 procent till nästan 2,7 miljarder kronor, efter att det lossnat under andra halvåret. Försäljningen ökade med 27 procent under den perioden, att jämföra med ungefär samma intäkter under första halvåret som motsvarande period 2022.

Intäkterna tog fart i samband med lanseringen av Azura, bolagets egenutvecklade teknikmotor som kräver färre uppgifter från konsumenter vid e-handel, vilka är Trustlys kunder.

“Vi gjorde nästan ingen införsäljning mot större kunder innan Azura kom ut. Effekten har faktiskt blivit till och med något bättre än vad jag trodde och det blev det ett trendskifte där kring sommaren. Nu ska vi inte prata så mycket om 2024, men vi har också haft en fantastisk start på det här året”, säger vd Johan Tjärnberg till Breakit.

Den ökade försäljningen ledde till att justerat ebitda förbättrades till 515 miljoner kronor, en ökning på 51 procent.

Samtidigt ökade nettoförlusten till 1,05 miljarder kronor, från minus drygt 400 miljoner kronor 2022.

Den ökade förlusten beror på tre skäl; tilläggsköpeskillingar för förvärvade bolag, avskrivningar och amorteringar av historiska förvärv, samt räntekostnader och skatter. Det uppger Tjärnberg till Di Digital och säger att man har det kapital som behövs. Kassan uppgick till 793 miljoner kronor vid utgången av 2023.

Tjärnberg har också intervjuats av CNBC i samband med årssiffrorna, och fått kommentera en potentiell notering av bolaget. Han säger att något sådant ännu inte är planerat då bolaget behöver mer tid för att bevisa värdet av sin open banking-teknik för investerare innan de går till börsen.

“Vi behöver ytterligare ett eller två år för att verkligen visa marknaden att open banking är på gång, det är här”, sade Tjärnberg till CNBC.

Trustly ställde in en planerad börsnotering våren 2021.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -