(Rättar: Andreas Håkanssons arbetsgivare i första stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Credit Suisse föll tungt på måndagen efter ökad oro för hur bankens långsiktiga finansiering ska tryggas. Oron såg på förmiddagen ut att ha spridit sig till Sverige där storbankerna handlades ned på bred front. Men att svenska banker skulle påverkas av Credit Suisse problem är inget Danske Banks analytiker Andreas Håkansson tror.

Inflationen och de efterföljande räntehöjningarna har plågat globala aktier under året men det är något annat som ligger till grund för nedgången i Credit Suisse, säger Andreas Håkansson till nyhetsbyrån Direkt.

"Den (banken) dras inte in i fallen på grund av något som har med ränteförändringarna att göra, utan för att den har varit misskött", säger han.

Banken har bland annat varit inblandad i skandalen kring det kollapsade finansbolaget Greensill Capital, något som rapporterades kunna kosta Credit Suisse kunder uppemot 2,3 miljarder dollar.

"De har haft en rad olika skandaler och problem som kostat väldigt mycket kapital och gjort dem svaga. Marknaden spekulerar nu i att det ska komma en nyemission - vilket antagligen kommer att behövas nu när detta börjar ske", säger Andreas Håkansson.

När nyemissionsspekulationerna tagit fart kring Credit Suisse sprids oron till övriga banker, menar han. Han pekar på att bankerna hittills i år gått starkt på börsen relativt övriga sektorer, och att marknaden tagit hem lite vinst.

"Det är det som spökar i de olika bankerna", säger han.

Andreas Håkansson tror dock inte på någon spridningseffekt till övriga sektorn utan argumenterar för att problemen i banken är isolerade.

"Det är inte så att Credit Suisse är på väg att falla. Risken är att de behöver göra en nyemission med väldigt stor utspädning. Det är klart att det är ett stort problem för aktieägarna i Credit Suisse - men det är inte ett problem för svenska banker exempelvis."

Tvärtom är Andreas Håkansson tydligt positiv till banksektorn.

"Vi tror snarare att banker är ett väldigt bra ställe att vara just nu. Vi ser att estimaten fortfarande går upp i bank. De har momentum med sig i intjäningen samtidigt som vi tror att kreditförlusterna kommer att vara förvånansvärt låga för att vara en lågkonjunktur, och då tycker vi att banker är väldigt billiga i dag", säger han.

Då kan man argumentera för att dagens kursutveckling kan ses som ett köptillfälle?

"Ja absolut".

Omkring klockan 11.45 var Credit Suisse ned cirka 8 procent. UBS var ned 2 procent och franska BNP Paribas 1,6 procent. I London sjönk Barclays 0,5 procent och HSBC 1,7 procent medan Deutsche Bank tappade 3,2 procent i Frankfurt.

I Norden sjönk Danske Bank 6,1 procent och DNB 1,2 procent. De svenska storbankerna låg i botten av OMXS30 med nedgångar på som mest 4,6 procent för Swedbank och som minst 3,1 procent för Nordea.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt AB



Nordea Bank

Senast

141,20

1 dag %

−2,22%

1 dag

1 mån

1 år

Handelsbanken B

Senast

199,10

1 dag %

−1,63%

SEB A

Senast

165,10

1 dag %

−1,99%

Swedbank A

Senast

250,10

1 dag %

−2,65%

Deutsche Bank

Senast

29,64

1 dag %

−1,17%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,37%

Senast

2 545,04

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.