STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i euroområdets kärna steg 1-3 punkter på måndagen, euron stärktes initialt medan börserna stod på plus efter ny vändning i tullkonflikten över Atlanten. USA och Storbritannien hade helgstängt.

Donald Trumps hot på fredagen om 50 procents tull på EU-varor från den 1 juni drogs i helgen tillbaka efter ett samtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Den nygamla tidsfristen för förhandlingar blir därmed 9 juli.

"Det finns nu en ny drivkraft i förhandlingarna, och vi kommer att gå vidare därifrån. De kom överens om att både påskynda handelsförhandlingarna och att hålla nära kontakt", sade en talesperson för EU-kommissionen enligt Reuters.

EU:s handelsrepresentant Maros Sefcovic ska tala med USA:s handelsminister Howard Lutnick senare under måndagen.

Enligt Financial Times har flera EU-ledare tryckt på kommissionen att påskynda förhandlingarna snarare än eskalera konflikten.

Även om marknaderna reagerade på fredagen så var reaktionen ändå relativt dämpad givet magnituden i tullhotet. Det kan indikera att marknaden börjar se en tydlig tendens av "vargen kommer"-beteende, och inte överreagera. Men slutet är fortsatt oklart.

"Temat 'sälj Amerika', som uppenbarligen dominerade i april, är tillbaka i rampljuset. Marknaderna har troligen dragit slutsatsen, och förmodligen med rätta, att vi till slut inte kommer landa i en tullsituation mellan USA och EU på 50 procent, men hur vi tar oss dit är ärligt talat helt öppet just nu", sade Ray Attrill på National Australia Bank till Reuters.

Dollarn tappade initialt under måndagen med dollarindex ned till 98:73 som lägst, för att sedan återhämta sig till 99,04 vid svensk stängning. Dollar/yen var nere i 142:23 men vände till cirka 142:80.

Trumps besked om att tillåta ett partnerskap mellan US Steel och Nippon Steel mottogs positivt, och kan båda gott för handelsförhandlingarna mellan Japan och USA som nu går in i ett intensivare skede.

Måndagen var datafattig, och globalt riktas blickarna mot Nvidias rapport på onsdagen. I USA kommer även PCE-inflationen för april på fredag (KPI-inflationen var oförändrad på 2,4 procent).

För europeisk del kommer preliminära KPI-utfall i maj för Frankrike (tisdag) och Spanien och Tyskland (fredag). Den samlade siffran för euroområdet publiceras den 3 juni.

ECB har sitt nästa möte den 5 juni och väntas där sänka depositräntan med 25 punkter till 2,00 procent.

"Jag ser utrymme för en räntesänkning" i juni. "Risken för att inflationen kommer att falla till under målet i framtiden har ökat", sade ECB-rådsledamoten Gediminas Simkus enligt Bloomberg News.

Förväntningarna på ECB och Fed för i år är nu rätt likartade, med cirka två sänkningar på 25 punkter. Fed väntas dock avvakta ett tag till, och i alla fall inte agera i juni.

Fedchefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade att de stora förändringarna i USA:s politik skapar en osäkerhet som kan göra det svårt för Fedledamöterna att agera före september.

Tullförhandlingarna fortsätter och "allt är möjligt" men han frågade sig om bilden kommer att vara tillräckligt klar till september.

"Jag är inte säker just nu. Vi kommer att behöva se vad data säger, men också hur förhandlingarna går", sade han.

Kronan stärktes 1 öre till 9:52 mot dollarn men tappade 3 öre till 10:83 mot euron från fredagen. Räntorna var något ned.

Svenska producentpriser sjönk med 1,6 procent i april, jämfört med månaden före, och sjönk 2,4 procent i årstakt, där en stark krona gav lägre priser på samtliga marknader i april.

Konsumtionsvaror inom prisindex för inhemsk tillgång steg 0,2 procent under månaden, men årstakten sjönk till 2,6 procent i april från 3,5 procent i mars och 4,4 procent i februari.

Under veckan kommer även BNP-utfallet för första kvartalet samt detaljhandel och hushållsutlåning i april, data för Riksbanken att ta med sig till nästa möte den 17 juni.

Marknaden och bedömare är fortsatt splittrad om Riksbanken agerar med en sänkning då, eller avvaktar.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt

Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
EUROPARÄNTOR NÅGOT UPP EFTER SNABB TULLVÄNDNING | Placera.se