Lifco värt en andra chans

Carl Bennet vill sätta tillbaka Lifco på börsen. Bolagets verksamhet är rejält spretig men historiken är relativt stark. Dessutom är prislappen satt på en attraktiv nivå.


12 november, 2014

Företagskonglomeratet Lifco kommer tillbaka till börsen. Bolaget köptes ut av Carl Bennet AB i mitten av år 2000, bara ett par år efter avknoppningen från Getinge. Som skäl angav Carl Bennet då följande i en kommentar till tidningen Dagens Industri: ”Bolaget bygger på två olika områden som inte hör ihop, och börsen prioriterar inte sådana bolag”.

De två verksamheter som inte hörde ihop för 14 år sedan var distribution av dentalprodukter samt produkter inom hälsa och egenvård. Den sistnämnda delen har numera till största delen sålts av men istället ersatts av sju andra verksamheter som knappast heller kan sägas höra ihop med dentalprodukter.

Det handlar bland annat om rivningsrobotar, sågverksutrustning, inredning till skåpbilar, kontraktstillverkning samt verktyg för grävmaskiner och lyftkranar. Huvuddelen av de nya divisionerna tillkom då Lifco under tiden hos Carl Bennet AB slogs samman med gamla Trelleborgbolaget Sorb Industri som Carl Bennet också köpte ut från börsen 2006. Ytterligare ett par verksamheter har tillkommit via större förvärv som fått bli egna divisioner.

Lifco består i dagsläget av cirka 100 dotterbolag som fördelas över sammanlagt åtta divisionerna vilka sin tur delas in i tre större affärsområden: Dental, Demolition & Tools samt Systems Solutions. Under de tre första kvartalen i år har Dental svarat för knappt hälften av omsättningen i koncernen och lite drygt hälften av rörelseresultatet.

Demolition & Tools har svarat för 19 procent av omsättningen och 26 procent av rörelseresultatet medan System Solutions stått för 32 procent av omsättningen och 21 procent av rörelseresultatet.

Demolition & Tools är det affärsområde inom Lifco som håller högst lönsamhet med en rörelsemarginal före avskrivningar på 21 procent. Dental har i år nått 16,8 procent medan Systems Solutions ligger på 9,7 procent.

Alla tre affärsområden har gått framåt sedan i fjol men tydligast förbättring har skett inom Systems Solutions där lönsamheten mer än fördubblats. Affärsområdet hade problem under fjolåret då bland annat kontraktstillverkningsdivisionen tappade ett antal viktiga uppdrag till följd av en medveten satsning på de affärer som bedömdes ha bäst förutsättningar för uthållig resultattillväxt.

En av dessa kunder har återtagits i år samtidigt som nya avtal tecknats. Den organiska tillväxten för Systems Solutions har varit drygt 11 procent i år jämfört med ett svagt fjolår. Demolition & Tools har haft en underliggande tillväxt på knappt 3 procent medan Dental ökat knappt 1 procent.

Att sälja förbrukningsvaror till tandläkare är en konjunkturstabil verksamhet som dock inte växer särskilt mycket. Lifco har istället växt genom en rad förvärv inom området de senaste åren och bolaget slog i början av 2014 till på ytterligare ett då tyska MDH förvärvades. Tyskland är affärsområdet Dentals största marknad.

Lifco är inte någon förvärvskanon av exempelvis Indutrades kaliber. Medan Indutrade taktar nästan ett förvärv i månaden så är MDH årets hittills enda förvärv för Lifco. I fjol blev det inga företagsköp alls och året dessförinnan ett. Lifco köper dock från tid till annan lite större bolag. MDH omsätter runt 400 Mkr och 2011 köptes ett annat dentalbolag som omsatte över en miljard kronor.

Tillväxten har de senaste fem åren snittat lite drygt 5 procent då riktigt starka år som 2011 varvats med år med negativ tillväxt som i fjol och finanskrisens 2009. Snittet sedan 2006 är enligt Lifco själva en årlig tillväxt i såväl omsättning som rörelseresultat, ebita, på cirka 13 procent om året.

Hittills i år är omsättningen 12,6 procent högre än i fjol och helårssiffran lär bli större då MDH-förvärvet lyfter siffrorna i fjärde kvartalet. Lönsamheten har som sagt förbättrats för alla affärsområden och rörelseresultatet ligger i år hela 41 procent över fjolårets nivå.

De senaste tolv månadernas resultat för Lifco summerar på sista raden till 564 Mkr. I den förestående introduktionen värderas Lifco till drygt 8,4 miljarder kronor vilket innebär att det rullande p/e-talet är 15,0. Det är kan jämföras med börsbolag som Indutrade, Addtech och Beijer Alma som ligger kring p/e 17-18 på rullande tolv månader.

Lifco tar inte in några nya pengar i samband med börsintroduktionen utan det är Carl Bennet AB som säljer av befintliga aktier. Någon tillväxtknuff är således inte att vänta till följd av en svällande kassa i bolaget. Räknar vi lite försiktigt med en tillväxt på 4-5 procent nästa år och en rörelsemarginal på dryga 13 procent blir resultatet cirka 650 Mkr vilket ger ett p/e-tal på 13,0. Nettoskulden i Lifco uppgår till dryga 2 miljarder kronor. Justerar vi för den värderas rörelsen till 11,4 gånger vår prognos för nästa års rörelseresultat.

Lifco har en policy om att över tid dela ut 30-50 procent av resultatet efter skatt vilket skulle kunna innebära direktavkastningar på 3,5 procent och 3,8 procent för de närmaste åren.

Våra beräkningar ovan får naturligtvis tas med en viss nypa salt men allt pekar mot att Lifcos prislapp om 93 kronor per aktie är ganska attraktiv även med rätt försiktiga antaganden om framtiden.

Den spretiga verksamheten gör det svårt att köpa Lifco-aktien baserat på några observerade branschtrender. Ett köp görs istället huvudsakligen för att man har förtroende för ledningens förmåga att växa verksamheten och genomföra bra affärer.

Utvecklingen hittills i år har varit mycket god och de senaste årens historik är relativt stark om än lite hackig mellan åren. Vd Fredrik Karlsson har rattat Lifco ända sedan 1998 och Carl Bennet kommer även framledes att behålla kontrollen över bolaget med knappt 69 procent av rösterna.

Sammantaget tycker vi att värderingen ser attraktiv ut och Lifco-aktien bör därmed kunna få en bra start på sin andra börskarriär. Rekommendationen blir Teckna.

Avanza Bank (som äger Placera) och Nordnet deltar i börsintroduktionen genom att erbjuda sina kunder teckning av aktier via respektive internettjänst. Huvudansvarig för introduktionen är SEB med Carnegie och ABG Sundal Collier som så kallade co-leads.

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.