Marginalerna spökar i Fenix Outdoor

Årets första kvartal bjöd på klart bättre försäljning än i fjol för friluftsbolaget Fenix Outdoor. Lönsamheten var dock för andra kvartalet i rad oväntat svag.


8 juni, 2012

Efterfrågan på de kläder och friluftsprodukter som Fenix Outdoor säljer har historiskt visat sig påverkas mer av vädret än av det ekonomiska klimatet. När effekterna av finanskrisen härjade som värst under 2009 noterade Fenix Outdoor fortfarande en tillväxt och vinstmarginal som båda låg i trakterna av 15 procent.

Att förra året avslutades svagt för bolaget berodde således mer på den ovanligt milda vintern än på det oroliga läget i världsekonomin. Försäljningen i Fenix Outdoors drygt 40 butiker i Sverige och Finland återhämtades också under inledningen av 2012 då vintervädret till slut kom. Jämförelsen med 2011 års första kvartal blir också lättare eftersom den tidiga säsongsstarten då gjorde att folk köpte jackor och skor redan under kvartalet innan.

Fenix Outdoor hette fram till 2002 Fjällräven vilket var det bolag som Åke Nordin grundade på 60-talet i Örnsköldsvik. Runt millennieskiftet inledde Fjällräven en period av stark tillväxt via förvärv av en rad branschkollegor och med fler starka varumärken ett ta hand om i koncernen bytte bolaget namn.

Verksamheten bedrivs idag i två rörelsesegment: Retail, som består av Naturkompaniets 31 butiker runt om i Sverige samt Partioaitta med 11 butiker i Finland. Det andra segmentet är Brands som utvecklar och marknadsför de egna varumärkena Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag och Brunton.

Brands är den största och mest lönsamma delen inom Fenix Outdoor. Förra året svarade Brands för cirka 70 procent av intäkterna och för drygt 85 procent av rörelseresultatet. Brands säljer sina produkter till andra butikskedjor huvudsakligen via helägda distributionsbolag runt om i världen. Orderläggningen sker ett drygt halvår i förväg vilket gör att vädereffekten inte blir lika direkt som inom Retail. Effekten av en varm vinter kan istället komma inför nästa säsong då butikerna har varor kvar från i fjol och därför lägger färre nya order.

För Brands är Tyskland den största marknaden med runt en tredjedel av omsättningen. Östeuropa är ett litet område för bolaget idag men en viktigt tillväxtmarknad för framtiden. Kina är också föremål för en satsning sedan 2008. I början satsade Fenix Outdoor på egna butiker för Fjällräven och Hanwag i Kina, men på sistone har mer fokus lagts på att synas i traditionella outdoor-butiker.

Satsningen i Kina är långsiktig och det är först i år som Fenix Outdoor räknar med ett positivt resultat i landet. USA svarade i det första kvartalet för drygt 10 procent av intäkterna och det är också en marknad där Fenix Outdoor satsar på att bli större. Som ett led i det arbetet köptes i början av året resterande del av den amerikanska distributören för Fjällräven.

Den största affären på senare tid inom Fenix Outdoor har dock skett inom Retail där den finska kedjan Partioaitta köptes i maj förra året. Partioaitta har precis som Fenix Outdoors andra butikskedja, Naturkompaniet, sina rötter i scoutrörelsen och förvärvet bidrar till att omsättningen inom Retail ökade med hela 75 procent under det första kvartalet i år.

Sedan förvärvsstrategin ändrades i början av 2000-talet har Fenix Outdoors omsättning ökat från 255 Mkr till förra årets dryga 1,5 miljarder kronor. Den årliga tillväxten har i snitt legat på drygt 18 procent under den perioden. De senaste fem åren är snittet 15,5 procent. Det är klart över målsättningen om en tillväxt på 10 procent om året.

Fenix Outdoor har inte heller haft några större problem att sedan millennieskiftet överträffa lönsamhetsmålet om en vinstmarginal på minst 10 procent. Snittet de senaste fem åren är en marginal på 15,4 procent.

Det första kvartalet i år bjöd dock precis som närmast föregående kvartal på en ganska kraftigt försämrad lönsamhet jämfört med samma period året innan. Vinstmarginalen föll till 12,7 procent från 18,7 i fjol.

Fenix Outdoor påverkas precis som många andra klädkedjor fortfarande av lägre bruttomarginaler på grund av dyrare tillverknings- och transportkostnader. Under kvartalet har bolaget även haft inkörningsproblem efter en utbyggnad av centrallagret i Holland vilket främst drabbat kängtillverkaren Hanwag.

Försäljningsmässigt är inte 2011 något jättetufft jämförelseår för Fenix Outdoor, med både en svag inledning och avslutning på året. Den milda vintern kan dock komma att hemsöka bolaget i år då många butiker sannolikt har en del vintervaror kvar i sina lager. Till det ska också läggas den stora osäkerhet som finns ute i Europa. Vi räknar därför lite försiktigt med en tillväxt i år på cirka 10 procent vilket ger intäkter på strax över 1,7 miljarder kronor.

Efter ett lönsamhetsmässigt svagt första kvartal bör ändå marginalerna kunna förbättras under resten av 2012, men vi räknar inte med att de når ikapp fjolåret fullt ut. Vinsten per aktie landar i vår prognos på cirka 13,60 kronor i år. Med dagens aktiekurs ger den prognosen ett p/e-tal på 11,3 och justerat för den lilla nettoskulden i bolaget värderas rörelsen till 8,3 gånger årets väntade rörelseresultat.

Det är inte någon reavärdering men heller inte nivåer som avskräcker i ett bolag med Fenix Outdoors starka historik. Skuldkrisen i Europa gör dock att historien möjligen inte är någon bra guide inför de närmaste kvartalen.

Långsiktigt ser vi fortfarande Fenix Outdoor som ett välskött och stabilt alternativ i klädsektorn. Med två kvartal i rad med oväntat svag lönsamhet tycker vi dock att man i nuvarande minst sagt stökiga börsklimat kan kosta på sig att vänta med ett köp i Fenix Outdoor tills vi definitivt ser att marginalerna vänt sin kräftgång.

För de närmaste 3-6 månaderna blir rekommendationen Neutral.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.