Ulrika Enhörning tror att stora bolag kommer att gå bättre än småbolag. I sitt privata sparande har hon nyligen gått in i en USA-fond.
"Vi har ännu inte förstått vidden av krisen på de finansiella marknaderna. Utlåningen mellan bankerna har minskat rejält vilket i slutändan kommer att drabba företag och konsumenter", säger Ulrika Enhörning, ansvarig för Roburs Europaförvaltning.
Men trots att krisen kan fördjupas har Ulrika Enhörning valt att lägga omkring 25 procent av fonden i just banksektorn, vilket också är den andel som sektorn står för i jämförelseindex. Varför?
"Bankerna har fallit otroligt mycket i pris, vissa är ned 70 procent. När vändningen väl kommer kan det gå snabbt uppåt. Därför vågar jag inte stå utanför", säger Ulrika Enhörning och fortsätter.
Men du säger att vi ej sett slutet på krisen och fler börsfall kommer?
"Vi placerar bara i kvalitetsbanker som inte har konstiga exponeringar eller som behöver göra nyemission. Barclays är ett exempel på en problembank och BNP Paribas på det motsatta. Vi ratar även banker i Spanien och Irland på grund av fastighetsbubblan."
Det vilar ett tungt konjunkturmoln över Europa. Ett tag såg det ut som Europa och resten av världen skulle klara sig relativt helskinnade från turbulensen i USA. Men så blev det inte. Den centrala frågan nu är hur djup nedgången kommer att bli. Och hur börsen kommer att påverkas.
"Äntligen är det dags för storbolag. De mindre bolagen har gått bra under några år men jag tror att de kommer att få det svårt resten av året."
Men stora bolag är dyrare?
"Nej, det stämmer inte. Småbolag är generellt sett fortfarande dyrare. Men risken har ökat och då bör småbolag värderas lägre än storbolag. Den viktiga frågan är var vinsterna kommer att minska minst. Stora företag har andra resurser, rejäla marknadsföringsbudgetar och kan styra utvecklingen på ett helt annat sätt än de mindre."
Trots att sämre tider stundar har inte analytikerna skruvat ner företagens förväntade vinster i någon större utsträckning. Ulrika Enhörning tror att det kommer kraftiga nedskrivningar under hösten.
"Mitt tips är att detta år och nästa blir tråkiga. Börsen kommer att gå sidledes men ibland kan det komma korta rallyn."
Idag har Roburs Europafond tyngdpunkt mot telekomoperatörer eftersom de är billiga. Även läkemedelsbranschen ses som en bra sektor då den gynnas av en starkare dollar samt av att bolagen är lågt värderade. Nyligen nettosålde Ulrika Enhörning oljeaktier då hon räknar med ett fortsatt fallande oljepris. Europafonden har tjänat bra med pengar på stålbolag, men har sålt alla innehav.
"Stålbolagen har det tufft och kläms från två sidor. De får inte igenom sina prishöjningar samtidigt som råvarorna är dyra."
Det ser osäkert ut. Är det dags för vanliga sparare att kliva ur?
"Nej, det är för sent. De stora fallen har varit även om det kan komma mindre nedgångar. Nu är vi nere på samma nivåer som 2005 och någon gång kommer det att vända upp."
Ulrika Enhörning räknar dock med att det kommer ett rally mot slutet av året. Anledningen är att inflationsförväntningarna kommer att minska med lägre ränta som följd.
"Då gynnas bland annat konsumtionsbolag, bilindustrin och banker."
Som privatperson, vad skulle du placera i nu vid sidan av Europa?
"För första gången någonsin har jag precis gått in i en USA-fond. Dessutom tror jag att Sverige kan bli en bra placering eftersom exportbolagen gynnas av en starkare dollar. Sen tror jag starkt på mellanöstern. Oljeländer i arabvärlden investerar mycket i att bygga upp en industri vid sidan av oljan."
Vilka marknader skulle du undvika?
"Råvarutunga marknader som Ryssland och Latinamerika tror jag kan få det tufft när råvarurpiserna faller."
HENRIK NORBERG