När Lehman Brothers ansökte om konkurrsskydd var det inte så många som trodde att det skulle få någon direkt inverkan på svenska sparare. Men ack så fel de hade. Relativt snabbt kom det fram att svenska sparare hade satsat miljardbelopp i indexobligationer, där de underliggande värdepappren hade Lehman Brothers som säkerhet.
Helt plötsligt blev emittenten viktig, tidigare hade ingen tänkt på vem som stod bakom obligationen utan bara fokuserat på optionsmomentent och den potentiella uppsidan.
Den bank du som kund köper en indexobligation av kallas arrangör och är den som sätter samman indexobligationen genom att köpa upp de olika komponenterna, obligationen och optionen, på markanden av olika andra aktörer som kallas emittenter.
Emittenten är den som garanterar att spararna får tillbaka obligationens nominella värde, alltså skyddet på nedsidan. Men om obligationsutgivaren går i konkurs finns det inte längre någon garanti.
Idag verkar det som om det norska finanshuset Acta har varit flitigast att sälja indexobligationer till svenskar med med Lehman Brothers som emittent, cirka 1 miljard kronor står på spel. Men även andra aktörer finns med i härvan. Kunder hos Erik Penser riskerar 100 miljoner kronor, hos Kaupthing uppgår siffran till cirka 50 miljoner kronor och hos Öhman står cirka 20 miljoner på spel.
Den schweiziska investmentbanken, EFG, som har specialiserat sig på garantiprodukter uppges ha sålt indexobligationer med Lehman Brothers som emittent för uppsakttningsvis 150 miljoner kronor i Sverige. Bolaget var i blåsväder redan i våras då det visade sig deras kunder riskerade att förlora 1 - 2 miljarder på amerikanska kommunobligationer, läs mer om det här
De svenska storbankerna, SEB, SHB, Nordea och Swedbank finns inte med bland de drabbade av den enkla anledningen att det är de själva som står som emittent när de ger ut sina indexobligationer.
Arrangörer som inte själva är emittenter vänder sig oftast till de emittenter som betalar högst ränta, för då blir det mer pengar över till att köpa optioner för. Det gör att produkten har en större uppsida och ser mer attraktiv ut.
I räntevärlden betyder högre ränta högre risk. Ett bolag som går dåligt avkrävs högre ränta för att få långa pengar. Idag vet vi att det finns ett större värde i låg ränta, något som tidigare har negligerats. Men det betyder inte att storbanknernas produkter är riskfria.
Marknaden för indexobligationer är stor och har vuxit kraftigt de senaste åren. Förra året toppade försäljningen på nästan 100 miljarder kronor. Året innan såldes det indexobligationer för knappt 60 miljarder kronor. Det var en ökning med nästan 20 miljarder från 2005.
På den svenska markanden är storbankerna helt dominerande. Av de drygt 30 miljarder kronor som såldes under årets första hälft står storbankerna för över 62 procent. Även om 30 miljarder är väldigt mycket så har intresset för indexobligationer svalnat markant, och försäljningen först halvåret var drygt 10 miljarder mindre än samma period förra året.
De senaste turerna kring produkterna gör att det är ingen vild gissning att tro att försäljningen kommer att fortsätta att minska framöver. Därför ska det bli intressant att se siffrorna för tredje kvartalet som kommer ut i mitten av oktober.
Acta vill tona ned dramatiken i det som inträffat.
"Det handlar om fyra emissioner under 2007 med koppling till Lehman. Det gäller valutor och tillväxtmarknader", säger Simon Kling, marknadschef för Acta Kapitalförvaltning Sverige till di.se.Simon Kling påpekar att det inte alls är säkert att dessa obligationer blir värdelösa."Just nu är det väldigt mycket spekulationer på marknaden. Ett scenario är att det här löser sig, det finns ju värden i dessa produkter", säger Simon Kling.