AlphaHelix Molecular Diagnostics
ALPHAHELIX DOTTERBOLAG CYBERGENE FÖRVÄRVAR PATENT (Cision)

2022-06-08 08:50
AlphaHelix dotterbolag CyberGene AB har förvärvat ett patent för foster diagnostik av en kromosomförändring, 22q11.2, som leder till medfödd hjärtdefekt (bl. a. DiGeorge syndrom). Köpeskillingen är €20 000 med en royalty om 4,5% eller en minimiersättning om €3 000/år. Royalty eller ersättning betalas ut först efter att produkten nått marknaden och försäljning påbörjats. Patentet kommer att utvecklas för att användas med Cybergenes QF-PCR teknologi.

Det finns idag andra tekniker för detektion av kromosomförändringar i q22.11.2 regionen. Cybergenes QF-PCR teknologi har ett antal fördelar gentemot konkurrerande tekniker. Väsentligt lägre kostnad, tidsvinst som kan uppgå till dagar samt ger ett säkrare resultat då QF-PCR detekterar gener duplicerat sig själv samt när gener inte finns. I övrigt är det är samma fördelar gentemot andra tekniker som gjort QF-PCR till ledande metod i Europa. Produkten har använts internt av innovatörerna på ett sjukhus i Palma, Mallorca på över 2 000 patienter vilket borgar för att patentet är väl fungerande. Det tillkommer en del utvecklingsarbete samt processen med CE IVDR varför vi tidigast kan lansera inom sex månader men troligare ett år.  

- Medfödda hjärtdefekter estimeras drabba 1% av nyfödda, där 22q11-deletionssyndromet är en av de vanligaste orsakerna. Detta test komplimenterar CyberGenes tester för detektion av trisomi i prenatala prover, där ett etablerat distributionsnätverk redan finns. Den totala marknaden baserat på antalet nyfödda estimeras kunna vara 4 miljoner tester per år. Det är en signifikant ökning av den totala marknadspotentialen av CyberGenes prenatala tester som idag estimeras vara 5,8 miljoner tester. Utöver det arbetar CyberGene mot den globala marknaden för manlig infertilitet med sitt kit för diagnostik av mikrodeletioner i Y-kromosomen, säger Joakim Grånemo, VD Cybergene, om patentet.

- Patentet öppnar för en snabbare expansion av omsättningen. Ett bredare sortiment med QF-PCR produkter sätt Cybergene i en särställning vid upphandlingar och bland användare. Patentet innebär också att Cybergene idag blir intressantare för distributörer varför det blir enklare att bygga upp ett effektivt distributionsnät. Cybergenes position som specialister inom fostervattensdiagnostik stärks ytterligare, säger Mikael Havsjö, VD Alphahelix om marknaden. 

Kontaktperson på AlphaHelix Molecular Diagnostics AB (Publ.): 
VD Mikael Havsjö
070 788 12 08
Mikael.havsjo@alphahelix.com

AlphaHelix Molecular Diagnostics AB (publ) utvecklar inom dotterbolaget AlphaHelix Technologies AB instrument för snabba DNA-analyser. Dotterbolaget Techtum Lab  AB är en etablerad distributör av laboratorieinstrument och förbrukningsvaror sedan 1975. Dotterbolaget Cybergene är pionjärer inom genetisk fosterdiagnostik sedan 2004.  
 


AlphaHelix - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -