Guld kan bli guld för fondspararna

Guldet lockar fondspararna. I år har utvecklingen för guldfonderna varit enastående och de har stigit med cirka 15 procent. Men risken är hög. Placera.nu tittar här på de två fonder som finns på den svenska marknaden och vet vilken som passar vem.


23 mars, 2009

Guld är den ädlaste av ädelmetallerna och har alltid ansetts som värdebeständigt under orostider. Därför är det inte heller konstigt att de flesta länders centralbanker länge haft en del av landets reservpengar i form av guldtackor. De senaste åren har de dock sålt av sina guldreserver, vilket nu i efterhand har visat sig vara en inte alltför smart affär.

För många handlar fondsparande om att investera i aktiefonder när man tror på goda tider, och räntefonder när det ser dystert ut. Men fondpaletten är mycket större än så. De senaste åren har produktutvecklingen bland fondbolagen varit ihärdig. Det finns allt från breda globala blandfonder till fonder som investerar i en enskild bransch eller nisch av en bransch.

Guldfonderna tillhör den sista kategorin och har funnits på den svenska marknaden några år. Förra året rönte de stor uppmärksamhet då guldpriset noterades till över 1 000 dollar per uns. Ett uns motsvarar drygt 31,1 gram.

På den svenska marknaden finns det bara två fonder som investerar i guld, och det är Black Rock World Gold och SGAM Eq Gold Mines. I Europa finns det betydligt fler. I Morningstars kategori för fonder inom ädelmetaller kommer det upp nästan 150 fondalternativ. I år har de stigit med i genomsnitt knappt 17 procent. Det två fonderna i Sverige står sig bra och har stigit med 15 procent i år.

Varken Black Rock World Gold eller SGAM Eq Gold Mines köper fysiskt guld, utan investerar i bolag som är verksamma inom guldutvinning. Det gäller främst gruvbolag som bryter guld och bolag som förädlar guldmalmen. Fonderna kan också investera i bolag som är verksamma inom andra ädelmetaller så som platina och silver.

Det skiljer ganska lite mellan fonderna när det gäller investeringsinriktning. Men villkoren och avgifterna skiljer en del. Ingen av fonderna har några köp- eller säljavgifter. Black Rock har ett lägre årligt förvaltningsarvode och tar ut 1,75 procent per år, medan SGAM tar ut 2 procent. Dock krävs det lite större kapital för att investera i Black Rocks fond, minsta investering är 3 500 kronor, medan man kommer undan med en tusenlapp i SGAM. Det går att månadsspara 500 kronor i båda.

Avkastningsmässigt har Black Rock World Gold presterat bättre än SGAM Gold Mines. De senaste fem åren har Black Rock stigit med drygt 80 procent, vilket är bättre än SGAM som är upp 70 procent. Skillnaden i avkastning är större än skillnaden i avgift, så Black Rocks överavkastning kan inte enbart förklaras med den lägre avgiften. Båda fonderna finns i PPM och där är förvaltningsarvodet lägre. Black Rock kostar 0,7 procent medan SGAM kostar 0,93 procent.

Det är inte priset som ska vara det avgörande för om man investerar eller inte, utan tron på att guldpriset stiger, för det är det som påverkar fondernas avkastning mest. Guldpriset svänger kraftigt. Nu står det kring 950 dollar per uns, men i höstas var det nere kring 720. Det är fullt möjligt att det fortsätter upp. Risken är stor att alla de statliga stimulanspaktet som lanseras av regeringar runt om i världen driver upp inflationen på sikt. Och just hög inflation har varit en drivkraft för guldpriset, i och med att investerare ser guld som ett skydd mot inflationen.

Förra gången guldpriset rusade var 1979 och i början av 1980. Då skenade också den amerikanska inflationen. Under 1979 steg guldpriset från cirka 230 dollar per uns till 835 dollar. Under samma period steg inflationen från cirka 7 procent till rekordhöga 15 procent. När sedan inflationen började falla tillbaka 1980 och framåt föll också gulpriset kraftigt. I mitten av 1982 var det nere på cirka 300 dollar per uns ingen.

Guldpriset tenderar också att följa utvecklingen för den amerikanska dollarn. En svag dollar driver upp guldpriset och vise versa.

Placera.nu anser att en investering i guld mycket väl kan vara bra för aktiva fondsparare. Den amerikanska dollarn förväntas falla när lågkonjunkturen stabilseras och inflationen eldas på av alla stimulanspaket. Men det gäller att hålla koll på både den amerikanska dollarn och inflationen för guldpriset rör sig mycket kraftig och snabbt.

Placera.nu rekommenderar i första hand Black Rock World Gold då den både har ett lägre pris och har presterat bättre avkastning. Men för de som inte vill investera 3 500 kronor i en fond är SGAM Eq Gold Mines ockås ett bra val.

Ämnen i artikeln

BGF World Gold A2

Senast

508,37

1 dag %

1,10%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,82%

Senast

2 501,57

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.