Vad menas med substansrabatt?

Frågor & svar  Vad menas egentligen med substansvärde respektive substansrabatt? Finn

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Finn. Det korta svaret på din fråga är: Substansvärdet är summan av värdet på de tillgångar ett bolag äger. Substansrabatten är aktiens lägre värdering i förhållande till substansvärdet.

För att uttrycka det lite begripligare: Om vi tar Industrivärden som exempel så är ju det bolagets enda uppgift att äga börsnoterade aktier och tjäna pengar på utdelningar från de bolag som ägs.

Substansvärdet blir därför lika med marknadsvärdet på aktieportföljen. I vår senaste analys uppgav vi att det värdet motsvarande 132 kronor per Industrivärden-aktie. Allt annat lika borde alltså en aktie i Industrivärden kosta 132 kronor.

Nu gör den inte det. En C-aktie i Industrivärden noteras i skrivande stund till 98,85 kronor. Skillnaden mot substansvärdet, 33,15 kronor, är Industrivärdens substansrabatt. Det uttrycks oftast i procent, det vill säga att 98,85 är cirka 25 procent lägre än 132.

Den som är ovan vid aktier kan spontant tycka att här får man ju 25 öre gratis för varje krona. Och ja, så är det onekligen. Haken är bara att Industrivärden och många andra investmentbolag alltid handlas med substansrabatt. Orsakerna till rabatten kan variera från bolag till bolag och meningarna går isär om rabatten är motiverad.

Det viktigaste för en nybörjare är att veta att det inte finns någon rimlig anledning till att Industrivärdens substansrabatt hux flux ska försvinna över en natt, eller ens någonsin, om inte bolaget tar några nya avgörande strategiska beslut. Däremot pendlar rabatten upp och ned från tid till annan.

Däremot är substansrabatten attraktiv eftersom den utdelning du får som aktieägare i Industrivärden är summan av utdelningarna från de bolag som ingår i portföljen. Effekten blir att du köper utdelningar med 25 procents rabatt.

Det kan omvänt hända att aktier handlas till ett högre pris än substansvärdet, då kallar man det substanspremie. Det kan inträffa i bolag som omges av förväntningar på starkt tillväxt.

Aktiekurs i förhållande till substans är ett mått som man kan använda på alla bolag. Men i många fall är substansvärdet svårt att räkna ut. Om du tar ett industribolag så är du hänvisad till vad bolaget bokför sina tillgångar till, och de bokförda värdena är bara en bedömning. Här kan det alltså finnas dolda värden.

Därför är det tacksamt att räkna substansvärde på just investmentbolag med börsnoterade bolag som enda tillgångar. Då vet man alltid exakt vad tillgångarna är värda.

Fler investmentbolag där det är relevant att räkna på substansen är till exempel Investor, Kinnevik (obs här ingår skobsbolaget Korsnäs som onoterad tillgång) Latour och Melker Schörling AB.

Investmentbolaget Ratos däremot är analytikernas skräck. De investerar nästan bara i onoterade bolag, vilket gör just substansbedömningen väldigt svår.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -