Hur påverkas ett bolag av sin egen aktiekurs?

Frågor & svar  Hej! Hur tjänar ett företag på att bolagets egen aktiekurs går upp? Jag syftar på att de börsnoterade företagen alltid vill ha så många investerare som möjligt, men exakt hur påverkar det företaget att deras aktie går upp till exempel 10 procent? Tacksam för svar! Aire

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Aire, på så kallad operativ nivå påverkas inte bolaget av aktiekursen. Själva verksamheten i bolaget tuffar och går oavsett hur aktien går. Ett företag säljer varken mer eller mindre av att aktiekursen går upp eller ned.

På strategisk nivå finns det däremot en avgörande påverkan. Med en hög aktiekurs blir bolaget rikare på så vis att det till exempel får ökade möjligheter att köpa andra bolag med egna aktier som betalning. De egna aktierna blir så att säga en starkare valuta.

En hög aktiekurs gör också att det totala priset på bolaget höjs. Det innebär att det blir svårare för konkurrenter att köpa upp det. Så en stark aktie är en maktfaktor.

Att ha många investerare kan vara en fördel genom att bolaget får en stor grupp lojalt inställda investerare att vända sig till om det skulle behövas mer pengar till investeringar. Det här gäller främst de lite mindre bolagen. Ett stort och starkt bolag som H&M har egentligen ingen nytta av börsen alls. Men när H&M börsnoterades en gång i tiden, var det just kapital till expansion man var ute efter.

Sedan har ju bolagsledningarna ofta bonusprogram med aktier eller optioner i bolaget som grund, så personligen har ledningen också intresse av att höja kursen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -