Två fonder för trygghetssökare

Analys Sedan vår analys av hedgefonderna Atlant Explora och Atlant Stability har de fortsatt att leverera jämn och bra avkastning. De lever upp till förväntningarna och placera.nu upprepar köprekommendationerna.

Hedgefonderna är ett brokigt släkte. Den ena är inte den andra lik, och det finns nästan lika många underkategorier hedgefonder som det finns kategorier av vanliga fonder. Under åren har det visat sig att de flesta inte lever upp till devisen att ge positiv avkastning oavsett aktiemarknadens utveckling.

Men det finns undantag. Förra sommaren skrev placera.nu om Atlant Fonder, och mer specifikt om Atlant Stability och Atlant Explora. Det är bolagets lågriskhedgefonder. Det vi fastnade för främst var den jämna avkastningen fonderna kunde uppvisa sedan den nya strategin implementerades vid årsskiftet 2008/2009.

Fram till dess hade Atlant Stability visat positiv avkastning varje månad, något som få hedgefonder klarar av. Atlant Explora som har högre risk hade några negativa månader, men å andra sidan kraftigare uppgångar under de andra månaderna.

Sedan dess har både fonderna fortsatt att leverera kanonbra avkastning, i förhållande till risken. Faktum är att samtliga månaderna har båda fonderna givit positiv avkastning. Förra året slutade Atlant Stability på plus 5 procent, och även om det är lägre än målavkastningen på 7 procent känner placera.nu stort förtroende för Anders Kullberg som ansvarar för förvaltningen.

För Atlant Explora som har en högre riskprofil gick det också stadigt uppåt under förra året. Bara sedan vår analys i augusti har fonden stigit med 5 procent. Totalavkastningen för 2010 summerades till 11 procent. Det är riktigt bra framför allt med tanke på att fonden bara hade en negativ månad under hela året.

Placera.nu tycker också om att avkastningen och risken är konsekvent mellan fonderna. Atlant Stability har lägre risk och ger följaktligen lägre avkastning, medan risken i Atlant Explora är lite högre men det är också avkastningen.

Placera.nu kan återigen konstatera att Atlant Stability och Atlant Explora tillhör de få hedgefonderna som lever upp till förväntningarna. Placera.nu ser idag ingen anledning att inte upprepa köprekommendationen som vi gav förra sommaren.

Vilken av fonderna man ska välja är en smaksak. Däremot ska man beakta att likviditeten skiljer mellan fonderna. Atlant Stability handlas dagligen så det går således att snabbt sälja sina andelar om man vill.

Atlant Explora handlas månadsvis, vilket gör att det tar längre tid att realisera sina pengar.  En köp- eller säljorder ska läggas senast fem bankdagar före sista vardagen varje månad. Sedan tar det ytterligare 1 till 2 veckor innan pengarna kommer på kontot.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 1 606,57 -
Atlant Stability Köp 1 149,08 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -