Vad betyder inlösen?

Frågor & svar Hej, vad innebär uttalandet "istället för utdelning, föreslår årsstämman att besluta om ett frivilligt inlösenprogram". Mvh/peter

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Peter. Inlösen betyder att bolaget köper tillbaka en viss mängd aktier från aktieägarna. Det kan till exempel vara så att varje aktieägare garanteras att få sälja var tjugonde aktie till en given kurs, som ofta är lite högre än aktuell börskurs.

Det här får samma effekt som en utdelning och kan därför användas istället. Detta av två skäl:

För det första sätts priset lite högre vilket ger en vinst till aktieägaren. Obs att detta är ett skolboksexempel. Hur det i själva verket blir kan variera och varje bolags inlösenprogram måste granskas individuellt. 

För det andra är det sannolikt så att bolaget har för avsikt att makulera de aktier som köps tillbaka. Det innebär att det totala antalet aktier minskar, och när bolagets totala värde slås ut på färre aktier blir varje aktie lite mer värd.

Färre aktier gör att bolagets kapital minskar, men det gör även en utdelning, så även här är effekten den samma. Färre aktier gör även att nyckeltal som till exempel vinst per aktie ökar, vilket ligger till grund för värderingen av aktien på börsen.

Att ett inlösenprogram är frivilligt betyder att de aktieägare som inte vill sälja sina aktier till bolaget kan låta bli. Man kanske till exempel anser att aktien är värd mer än vad bolaget erbjuder.

Vänlig hälsning 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -