Det finns vinnare i den alltmer otrygga värld vi lever, där behovet av övervakning stadigt ökar. Ett av dessa är onekligen Axis som just säljer övervakningskameror. Bland Axis viktigaste kundsegment kan nämnas bland annat banker, stadsövervakning, skolor, myndigheter, sjukhus, industrier, affärer samt kollektivtrafik. En bred kundbas minskar självklart rörelserisken i företaget.
Det var av förklarliga skäl en mycket nöjd vd Ray Mauritsson som presenterade resultatet för 2011. Axis resultat före skatt för det fjärde kvartalet blev 192 miljoner kronor, upp från 125 miljoner kronor för motsvarande period år 2010.
Enligt SME Direkts enkäter låg marknadens förväntningar på 156 miljoner kronor. Resultatet blev därmed 23 procent bättre än konsensus.
För helåret 2011 hamnade resultatet på 631 miljoner kronor, vilket motsvarar 6,55 kronor per aktie. Utdelningen föreslås bli 5,50 kronor per aktie.
Om vi tittar på de olika geografiska regionerna svarade regionen Americas för 47 procent av försäljningen under kvartalet samt 49 procent för helåret. Företaget har under året tagit marknadsandelar och ytterligare stärkt sin marknadsledande position inom övervakningskameror. Försäljningstillväxten, i lokal valuta, uppgick till imponerande 40 procent.
Regionen EMEA svarade för 43 procent av faktureringen. Här uppges utvecklingen vara i linje med marknaden som helhet. För det fjärde kvartalet uppgick tillväxten till 12 procent i lokal valuta samt 26 procent för helåret.
Det minsta geografiska området Asien ökade försäljningen med 12 procent i lokal valuta för det fjärde kvartalet samt 27 procent för helåret.
Företaget har som målsättning att uppvisa en årlig försäljningstillväxt på minst 20 procent per år. Utfallet för år 2011 blev 22 procent.
Målet för vinstmarginalen är satt till 10 procent, vilket kan jämföras med utfallet som blev imponerande 17,6 procent för helåret 2011 samt 18,2 procent för det fjärde kvartalet.
Axis har en mycket hög utvecklingstakt, bara under år 2011 lanserades 30 nya produkter. Under innevarande år räknar företaget med att lansera minst lika många nya, vilket befäster företagets ledande ställning.
Hur ser då tillväxtmöjligheterna ut framöver? Vid sin presentation uppgav vd Ray Mauritsson att utvecklingen i det korta perspektivet är stabil, men med en säsongsmässig inbromsning av antalet nya projekt under inledningen av året.
I ett längre perspektiv förväntas marknaden för nätverksvideo uppvisa en tillväxt i volym på mellan 25 till 30 procent. Det är med andra ord inom ett mycket snabbväxande segment Axis är verksamt.
Axis utmaning under 2012 blir att försöka öka tillväxten på småinstallationer, det vill säga nätverkskameraövervakning på exempelvis bensinstationer och livsmedelsbutiker. Även Asien, som i dagsläget Axis minsta geografiska område, är en nyckelvariabel.
Att företaget nu hårdsatsar i regionen exemplifieras av att drygt 50 procent av de 10 000 installationspartner som tillkom under året finns i Asien.
Totalt innebär det att koncernen som helhet har 45 000 installationspartner runtom i världen.
Hur skall man då se på företaget värderingsmässigt? Det råder inga tvivel om att företaget har marknadsledande position inom ett snabbväxande segment. Axis är dessutom duktigt på att ta fram ett stort antal nya innovativa lösningar.
Riskerna ligger i hur framgångsrikt bolaget kommer att bli inom segmentet småinstallationer. Den ekonomiska krisen i Sydeuropa har ännu inte givit nämnvärda avtryck i resultaträkningen, men här finns en uppenbar risk.
Långsiktigt är och förblir dock Axis ett välskött tillväxtföretag. Men under det första kvartalet år 2012 kommer sannolikt tillväxttakten tillfälligt att avta.
Om vi utgår från marknadens förväntningar, enligt SME Direkt, värderas Axis till ett p/e-tal på 24 respektive 20 för innevarande och nästa år. Axis hamnar därmed värderingsmässigt i topp bland nordiska it-företag.
Vi anser att Axis är ett företag man bör hålla ögonen på. Vid nuvarande värdering ser vi dock en begränsad kurspotential inom vår placeringshorisont på 3-6 månader. Rekommendationen blir därmed Neutral.