De senaste tre månaderna har Swedbank Robur Exportfond stigit med nästan 15 procent. Det är bättre än börsen som helhet. Den senaste tiden har dock fonden gått sämre än index.
De kraftiga börsuppgångarna vi har sett globalt sedan i höstas beror på investerarnas optimism för den globala ekonomiska återhämtningen. Kanske har optimismen kommit lite för tidigt, för nu verkar det som att återhämtningen har stannat upp.
De senaste makrosiffrorna som har kommit tyder på det. Preliminära siffror för inköpschefsindex från EMU-området visar på sämre framtidstro. I Europa minskade både tjänste- och industriproduktionen mer än väntat i mars. Värre var att det europeiska loket, Tyskland, även visade sämre siffror än väntat.
Problemen i Grekland som vissa trodde var på väg att lösas har kommit upp till ytan igen. Den grekiska tillväxten är mycket låg och fler oroas för att det kommer behövas ytterligare stödprogram. Samtidigt kommer signaler på att Spanien och Portugal antagligen inte klarar av att möta kraven för att få nödlån.
I Kina försvagades den inhemska efterfrågan, och orderingången var den lägsta på fyra månader. Återigen blossar frågan upp om Kina går mot en hårdlandning, med stora konsekvenser som följd, eller om landet klarar av att mjuklanda inbromsningen i ekonomin.
Framtiden är mer osäker nu än för några månader sedan. Och osäkerhet är det värsta som investerarna vet. Därför tar de hem vinster och säljer risktillgångar som aktier.
I ett sådant marknadsläge är Swedbank Robur Exportfond högst sårbar. Fonden har stora innehav i svenska exportbolag som till stor del påverkas av hur det går för den globala tillväxten i allmänhet och den i tillväxtmarknaderna i synnerhet. Därför tar vi nu, temporärt, ned vår rekommendation från köp till neutral.