Regeringen vill tvinga banker råda att amortera

Bolån Förra veckan varnade Riksbankchef Stefan Ingves om myndighetsåtgärder för att öka svenskarnas amorteringsvilja. Redan nu är åtgärderna här. Regeringen vill nu kunna tvinga bankerna att uppmuntra nya bolånekunder att amortera på sina bolån.

Även om amorteringsviljan har ökat så amorterar svenskarna för lite. Det slog Finansinspektionen fast i en rapport förra veckan, där det framgick att viljan att amortera på bottenlån under 75 procent är högst begränsad. Samma dag sade Riksbankchef Stefan Ingves att det kan bli aktuellt med "myndighetsåtgärder" för att öka amorteringsviljan. Dessa åtgärder verkar anlända redan på måndagen.

Regeringen meddelar nu att man vill kunna ställa krav på bankerna att de ska råda kunderna att amortera på sitt bolån. Därför ger finansmarknadsminister Peter Norman nu Finansinspektionen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för ett sådant direktiv.

"Att amortera är en bra sparform. Problemet är att bankerna tjänar mer pengar när kunderna väljer bort amorteringar, särskilt om kunderna i stället lockas att köpa dyra sparprodukter. Vi vill värna en sund amorteringskultur", säger finansmarknadsminister Peter Norman.

FI ska alltså undersöka om det går att få till en lämplig reglering för att bankerna ska råda såväl nya som gamla bolånekunder att amortera på sitt bolån, och även ge råd på en lämplig amorteringstakt. Regeringen vill också att bankerna ska förklara varför den föreslagna amorteringstakten ligger i kundens långsiktiga intresse.

Men det ska inte handla om något formellt krav på amortering, understryker Peter Norman i en debattartikel i Expressen på måndagen.

"Tvingande krav på amortering riskerar att påverka enskilda hushålls ekonomi tydligt negativt om livssituationen plötsligt ändras", skriver han.

Senast den 15 oktober ska Finansinspektionen föreslå vilka åtgärder som planeras för att "värna en sund amorteringskultur". Norman meddelar också att regeringen fortsätter arbetet med att ta fram en mer rättvis modell för beräkning av den så kallade ränteskillnadsersättningen, som man kan få betala om man avslutar ett bundet lån i förtid.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -