Vinnare och förlorare på Ingves räntechock

Aktiekommentar Riksbankens oväntat stora räntesänkning fick en omedelbar effekt på börsen. Här är räntesänkningens vinnare och förlorare.

Kronan försvagades 12 öre mot dollarn till 6,83 och 16 öre mot euron till 9,32 som en följd av morgonens oväntat stora räntesänkning.

Även om Riksbankens primära mål är att få upp inflationen, vilket kronförsvagningen kommer att bidra till, så får det också positiva effekter för framför allt exportindustrin.

Framför allt bolag som har kostnader i kronor och intäkter i utländsk valuta är typiska vinnare på en svagare krona. Hit hör exempelvis gruvbolag som bryter malm i Sverige och skogsbolag som har sina pappersmaskiner i landet.

Just råvarubolagen var därför inte helt överraskande torsdagens börsvinnare och dess branschindex hade vid lunchtid stigit 2,7 procent, mer än dubbelt så mycket som börsens breda index.

Boliden, en klassisk vinnare på svag krona, steg 5,1 procent medan Stora Enso R och SSAB A steg 3,6 procent vaardera.

Ett bolag som SAS har en viss valutafördel av att en del av personalkostnaderna är i kronor. Men beaktar man att kostnaderna för bränsle, flygplan och slottider sätts i dollar så blir det genast mindre roligt. Lägg därtill att utlandssemestern blir dyrare för gemene man så inser man att kalkylen inte blir mer fördelaktig för bolaget när kronan försvagas.

Även många verkstadsbolag reagerar positivt på valutaförsvagningen. Verkstadsbolagens index hade vid lunch stigit 1,8 procent. I vissa fall har de en stor andel av kostnaderna i kronor, men för de riktigt stora aktörerna ligger ofta produktionen utspridd över stora delar av världen.

Fördelen är dock att när vinsterna växlas hem till kronor så medför valutaförsvagningen att de redovisade vinsterna ökar.

I sektorn steg Volvo B 2,0 procent, Atlas Copco 2,4 procent, Sandvik 2,0 procent och SKF 2,1 procent.

Fastighetsbolagen, vars räntenetton gynnas av lägre ränta, steg 1,4 procent på branschindexnivå. merparten äger bara svenska fastigheter men gynnas långsiktigt av en lägre räntenivå.

I ett genomsnittligt belånat fastighetsbolag är räntorna den riktigt stora kostnadsposten. Men effekterna av räntesänkningen dröjer ofta länge eftersom låneportföljen ofta är bunden i olika löptider.  

Importerande bolag är däremot typiska förlorare på kronförsvagningen. Ju större andel av försäljningen som sker i Sverige, desto mer negativt. För ett bolag som Hennes & Mauritz, där den svenska hemmamarknaden sedan länge är perifer i dess koncernsredovisning, spelar det mindre roll.

Men för mindre kedjor som Clas Ohlson, Swedol, Kappahl och VRG är det mindre välkomna valutarörelser. 

Slutligen ska man inte glömma bort tjänsteföretagen. Även tjänster som produceras i Sverige men säljs utomlands, eller utländska kunder som besöker Sverige, får en kostnadsfördel. Det gäller inte minst turistnäringen. För bolag som Skistar är en svag krona en fördel när bolaget försöker locka utländska turister till fjällen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -