Kohandel – så funkar det

Krönika Kohandel är ett återkommande uttryck inom svensk politik. Användningen uppstod för 81 år när Socialdemokraterna tvingas göra upp med sin politiska huvudmotståndare.

Den minnesgode vet att minoritetsregering absolut inte är någonting nytt i svensk politik. Tvärtom, det är mer regel än undantag. Men dagens situation är likväl unik.

Att Sverige ser ut att gå mot en minoritetsregering innebär i sig ingen kris. Faktum är att Sverige bara har haft tre majoritetsregeringar de senaste fyra decennierna: regeringarna Fälldin 1976–1978 och 1979–1981 samt Alliansregeringen 2006–2010.

Det som är unikt med dagens parlamentariska situation är att möjligheten att regera i minoritet och ändå få majoritetens stöd för sin budget är sällsynt dålig. Därför kommer det att krävas kohandel i den högre skolan för att undvika nyval.

Under Per Albin Hanssons första regeringsperiod efter andrakammarvalet 1932 myntades uttrycket kohandel i svensk politik. Socialdemokraterna blev största parti med 41,7 procent av rösterna i valet som resulterade i 104 av de totalt 230 mandaten i andrakammaren.

Sveriges Kommunistiska Parti (det fanns två stycken kommunistiska grupperingar som kallades "Kilbomare" och "Sillénare") med totalt åtta mandat var ingenting en salongsfähig regering ville stödja sig på. Det hade ändå inte räckt för att nå majoritetsställning så det blev med andra ord en socialdemokratisk minoritetsregering.

Per-Albin Hanssons första uppgift var att ta itu med den ekonomiska krisen som härjade inom jordbruket och som skapade social oro. Kom ihåg att det här var under en tid när extrema partier på både höger- och vänsterkanten påverkade politiken i halva Europa.

För att få stöd för sin budget tvingades regeringen Hansson till en ekonomisk uppgörelse med Bondeförbundet, dagens Centerpartiet, som av samtida kommentatorer kallades för kohandeln.

Socialdemokraterna fick bland annat stöd för sitt krav på insatser mot arbetslösheten. För att Bondeförbudet skulle hoppa på tåget tvingades regeringen Hansson acceptera att vissa nödhjälpsarbeten betalades lägre än på den öppna arbetsmarknaden. Dessutom fick Bondeförbundet igenom högre pris på mejeriprodukter.

Det återstår att se vad dagens motsvarighet till lägre löner och mejeriprodukter är. Om det ens finns sådana motsvarigheter eller om det är nyval som trots allt är vägen ur dagens parlamentariska situation.

Och ett land brukar fungera hjälpligt även utan en regering. Mellan juni 2010 och december 2011 stod Belgien utan regering eftersom de politiska parterna inte lyckades komma överens. Belgien hade då letts av en expeditionsministär under 541 dagar, världsrekord i regeringskris.

Fotnot 1: Uttrycket kohandel är inte svenskt, utan inlånat från tyskans kuhhandel. Sverige var inte ensamt om att tvingas söka politiska kompromisser vid den här tiden.

Fotnot 2: I mitten av 1930-talet hade en politisk-satirisk operett med titeln Der Kuhhandel (A Kingdom for a Cow) premiär i London. Trots goda recensioner blev det ingen större publikframgång utan föreställningen lades ned efter två veckor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -