Köpvärda fonder i mars

Fondtips Den senaste tidens kraftiga uppgångar och oron för Grekland gör att Placera blir lite försiktigare inför mars. Men vi tipsar om fonder med både hög och låg risk.

Den senaste månaden har börsen stigit med nära 10 procent. Uppgången har drivits av en ökad riskaptit från investerarna som i sin tur har drivits av räntesänkningar och andra stimulansåtgärder från centralbankerna.

En snabb genomgång av världens börser visar att globala aktiefonder har stigit med 8 procent, tillväxtmarknadsfonder med 5,5 procent och breda Europafonder med knappt 9,5 på en månad.

USA-fonderna har också fortsatt starkt med en uppgång på 8,5 procent, men då ska man vara medveten om att valutaeffekten har bidragit med cirka 3 procentenheter.

Placera ser en ökad risk att börserna har stigit lite väl mycket på kort tid, och att investerarna blir lite för riskbenägna. Nu väntar alla på att Europeiska Centralbanken ska sjösätta sina aviserade stimulansåtgärder i mars.

Risken finns att marknadens förväntningar inte infrias. Det finns ett gammalt talesätt ”köp på rykte – sälj på fakta” som tidigare har visat sig stämma väl.

Ju starkare börsen utvecklas, desto större blir risken för ett bakslag. Därför har Placera intagit en lite försiktigare syn på möjligheterna för aktiefonder för mars. Inför mars gör vi dock inga förändringar bland våra rekommenderade fonder.

Som vanligt finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. De som delar vår uppfattning om att riskerna har stigit hänvisar vi till våra medel- och lågriskfonder och de som tror på fortsatt uppgång kan med fördel välja bland våra högriskfonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Swedbank Robur Indexfond Europa: En allt tuffare konkurrens bland fondbolagen syns nu i att avgifterna sänks, vilket gynnar fondspararna. Swedbank Robur är först ut och Placera hoppas att fler följer efter. Läs hela analysen här.

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

JPM Global Healthcare: När finansmarknaderna är oroliga riktas investerarnas blickar mot defensiva läkemedelsbolag. För oroliga fondsparare finns en bra medicin – en vass läkemedelsfond. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i september, för sex månader sedan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 97,22 -
Köp 115,71 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 804,76 -
JPM Global Healthcare A (dist) USD Köp 2 419,40 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 243,47 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 611,59 -
AMF Balansfond Köp 244,35 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 115,70 -
Köp 1 640,69 -
Atlant Stability Köp 1 321,15 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -