Köpvärda fonder i april

Fondtips Den senaste veckan har det svajat rejält på aktiemarknaderna. Placera tror inte på ett stort börsfall, men en korrigering för årets uppgång kan inte uteslutas.

I USA pekar konjunkturen uppåt men investerarna verkar vara rädda för att hur kommande räntehöjningar kan slå mot riskviljan. Det är ju till stor del de rekordlåga räntorna som har tryckt upp aktiepriserna de senaste åren.

Även om Europa ligger klart efter USA i konjunkturen kan riskaverta amerikanska investerare sätta press på de europeiska börserna om de börjar sälja aktier i stor utsträckning. Även en starkare amerikansk dollar pressar avkastningen för amerikanska investerare.

Annars borde europeiska aktier ha fördel av kraftiga stimulanser från den europeiska centralbanken ECB i kombination med en lägre eurokurs, framför allt exportbolagen.

Läget är alltså svårt. Frågan är vad som väger tyngst i vågskålarna. En starkare amerikansk konjunktur och ett kraftigt stimulerat Europa eller effekterna av förväntningar om stigande amerikanska centralbanksräntor?

Generellt tror inte Placera på ett stort börsfall, men en korrigering av årets kraftiga börsuppgång kan inte uteslutas. Breda globala indexfonder har stigit med cirka 12 procent sedan årsskiftet och tappat runt 3 procent den senaste veckan.

Men börskurserna är uppskruvade och det behövs inte så mycket för att få investerarna i limbo. Störst risk borde det vara i branschfonder som har stigit mest i år, dit hör bioteknikfonderna som har stigit med över 20 procent. De hör också till den senaste tidens förlorare och har tappat 6-8 procent den senaste veckan.

Ju starkare börsen utvecklas, desto större blir risken för ett bakslag. Därför kan det vara läge att ta det lite försiktigare med fondvalen. Inför april gör vi en förändring bland våra rekommenderade fonder. Vi byter ut vår läkemedelsfond, JPM Global Healthcare, mot Swedbank Robur Exportfond som borde gynnas av en svagare krona.

Som vanligt finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. De som delar vår uppfattning om att riskerna har stigit hänvisar vi till våra medel- och lågriskfonder och de som tror på fortsatt uppgång kan med fördel välja bland våra högriskfonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Swedbank Robur Indexfond Europa: En allt tuffare konkurrens bland fondbolagen syns nu i att avgifterna sänks, vilket gynnar fondspararna. Swedbank Robur är först ut och Placera hoppas att fler följer efter. Läs hela analysen här.

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Swedbank Robur Exportfond: En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Roburs Exportfond kunna bli en vinnare. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i oktober, för sex månader sedan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 98,28 -
Köp 117,34 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 822,44 -
Swedbank Robur Exportfond A Köp 100,64 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 244,22 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 669,12 -
AMF Balansfond Köp 246,89 -
Köp 1 652,79 -
Atlant Stability Köp 1 323,28 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 115,97 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -