Köpvärda fonder i juli

Fondtips Finansmarknaden sitter som på nålar. På kort sikt handlar allt om Greklands vara eller icke vara. På längre sikt handlar det om tillväxten och bolagsvinsterna.

Juni blev en trist fondmånad. Avkastningen för snittet av samtliga fonder som säljs i Sverige summeras till minus 3 procent. Globalfonderna tappade 2,7 procent som grupp, USA-fonderna 1,6 procent, Europafonderna 2,7 procent och tillväxtmarknadsfonderna gick ned nästan 6 procent.

Det mesta kan tillskrivas oron för Grekland. Under månaden har investerarna kastats mellan hopp och förtvivlan om huruvida Grekland kommer att nå en uppgörelse med sina långivare, IMF, ECB och EU.

Ena dagen ser det ljust ut och riskviljan ökar och börserna stiger. Nästa dag ser det mörkt ut och börskurvorna tar en sydlig riktning. Oron är stor för vad en Grexit kan komma att innebära för Europa och EU. Ingen vet – inget land har tidigare lämnat valutasamarbetet.

När detta skrivs har någon uppgörelse ännu inte nåtts.

Om en uppgörelse nås kommer det med största sannolikhet bli lugnare ett tag. Men på längre sikt kommer är risken stor att problemen återigen blossar upp när det är dags för Grekland att göra rätt för sig gentemot sina långivare. Men det dröjer ett år eller så.

Under tiden kommer finansmarknaden att återgå till det mer normala och fokusera på tillväxten och bolagens vinster. Om några veckor kommer bolagens halvårsrapporter att presenteras och då är det viktigt att vinsterna har ökat och att bolagen kommunicerar en positiv framtidstro.

Den börsuppgång vi har haft de senaste åren bygger starkt på förväntningar om bättre vinster och ökad tillväxt. Om det inte infrias är risken stor att vi kan få bakslag i börsutvecklingen.

Just nu ser den globala tillväxten ut att ha mattats av en del. Men inom EMU-området ser det lite bättre ut. Europafonder är också den fondkategorin som Placera har rekommenderat en längre tid. I Kina fortsätter tillväxten att minska. Det paradoxala är att då stiger förväntningarna om ökade statliga stimulanser, vilket kan få investerarnas riskvilja att växa – åtminstone på sikt.

Världen dras fortfarande med rekordlåg inflation så rädslan för stigande räntor är låg. Dock ska man ha i åtanke att minsta positiva signaler ger stigande räntor som i sin tur drar ned riskviljan för aktieinvesteringar.

De som håller med om att riskerna har ökat tittar extra noga bland våra lågriskfonder, medan de som anser att låg ränta och stimulanser är tillräckligt för att driva aktiemarknaden norrut botaniserar bland våra hög- och medelriskfonder.

Inför juli gör vi en förändring bland våra rekommenderade fonder. Bland medelriskfonderna adderar vi till Sensor Sverige Select, vår senaste rekommenderade blandfond. För att göra plats på 10-listan tar vi bort en av våra lågriskfonder, Atlant Explora. Som alltid finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade alternativ.

 

HÖG RISK                               

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Swedbank Robur Exportfond: En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Roburs Exportfond kunna bli en vinnare. Läs hela analysen här.

 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Sensor Sverige Select: Behovet av bra blandfonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Placera har funnit Sensor Sverige Select som vi lägger till våra rekommenderade blandfonder. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

 

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

 

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i januari, för sex månader sedan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 97,33 -
Köp 124,23 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 798,17 -
Swedbank Robur Exportfond A Köp 99,53 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 240,45 -
Sensor Sverige Select A Köp 183,53 -
Cliens Mixfond A Köp 2 191,70 -
AMF Balansfond Köp 241,26 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 116,58 -
Atlant Stability Köp 1 337,48 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -