Köpvärda fonder februari – så gick det

Utvärdering Placeras rekommenderade fonder fortsätter att gå bra. Det senaste halvåret har de i snitt stigit med drygt 7 procent. Det är bättre än en global indexfond. Två fonder har inte levt upp till våra förväntningar.

Varje månad presenterar Placera en lista med tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av liknade fonder framöver. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i februari 2015.

När vi sammanfattar utvecklingen är vi nöjda med utfallet. Sex av de tio fonderna har levererat högre avkastning än snittet av jämförbara fonder, vilket också är målet.

Två av indexfonderna, SPP Aktiefond Global och Swedbank Robur Indexfond Europa har inte nått upp till snittavkastningen för sina respektive kategorier. Det gör inte indexfonderna sämre än vad vi har bedömt. Det visar bara att under den senaste sexmånadersperioden har de aktivt förvaltade fonderna gått starkare än index i snitt.

Vår tredje indexfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har däremot gått en aningen starkare än snittet av aktivt förvaltade aggressiva blandfonder.

Förra månadens plump i protokollet, UBS European Opportunity Unconstrained, har ryckt upp sig betydligt och har gått bättre än både index och kategorisnittet. Vårt fokus på Europa har också betalat sig. Europafonderna har gått starkare än världsindex under perioden.

Det var också rätt att satsa på läkemedelsfonder. Vårt val JPM Global Healthcare har stigit med nästan 16 procent. Även om det var lite sämre än snittet av gruppen läkemedelsfonder kan vi inte vara annat än nöjda.

Bäst relativ avkastning har Brummer Multi-Strategy 2XL givit, drygt 8 procentenheter. Även i absoluta tal är 11 procent riktigt bra. Även vår andra medelriskfond, AMF Balansfond, fortsätter att övertyga. Men en avkastning på 5,3 procent har den slagit snittet men en tiondel.

Även våra lågriskfonder fortsätter att gå bra. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med 1,3 procent och Atlant Stability med 1,8 procent. Det under en period då snittet av korta svenska räntefonder har tappat 0,1 procent. Atlant Explora har haft en motigare period och bara stigit med 3,3, en knappt procentenhet sämre än kategoriindex.

Fonder Avk.% 6 månader Avk.% fondkategoriindex
SPP Aktiefond Global 6,2 8,2    
Swedbank Robur Indexfond Europa 9,8 11,4    
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P 11,6 11,4    
JPM Global Healthcare A (acc) - USD 15,8 16,4    
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 5,3 5,2    
Brummer Multi-Strategy 2XL 11,0 2,9    
AMF Balansfond 5,3 5,2    
Spiltan Räntefond Sverige 1,3 -0,1    
Atlant Explora 3,3 4,4    
Atlant Stability 1,8 -0,1    
Källa: Morningstar        
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -