Följ proffsen – välj defensiva aktiefonder

Fondanalys Kina är på allas läppar. Är devalveringarna starten på ett globalt valutakrig, är Kina på väg in i recession, vilka blir följderna? Frågorna oroar investerarna som väljer defensiva aktieplaceringar.

Sedan i slutet av april har Kinafonderna tappat över 20 procent som grupp. Under samma tid har världsindex bara fallit med 4 procent. Den kraftiga kinesiska uppgången som vi såg i början av augusti kom av sig snabbt i mitten av månaden. Nu har hela årets börsuppgång nästan raderats.

Bakom den kraftiga nedgången spökar en försvagad ekonomisk tillväxt i landet. Investerare börjar kalkylera med vad som händer om Kina skulle går in i en recession. Därför har priserna på bland annat råvaror gått ned. Kina är ju en stor konsument av just råvaror.

Som lök på laxen har de kinesiska ledarna skrivit ned värdet på sin valuta vid inte mindre än tre tillfällen den senaste tiden. Det oroar också investerarna. Kina är en stor exportmarknad för många bolag, inte minst de svenska. Nu blir våra produkter dyrare för Kina att köpa.

Är de kinesiska devalveringarna starten på ett globalt valutakrig där länderna försöker öka sin internationella konkurrenskraft genom att sänka värdet på sina valutor? Hur slår det mot världskonjunkturen?

Stora, svåra frågor som gör investerarna osäkra och söker sig till tryggare hamnar. Kinafonderna har tappat 10 procent den senaste månaden. Även andra högriskmarknader, som tillväxtläderna, tar stryk. Bland den senaste månadens förlorarfonder finns också fonder som investerar på tillväxtmarknader.

I genomsnitt har de globala tillväxtmarknadsfonderna tappat 10 procent. Ännu sämre har det gått för Brasilienfonderna, minus 17 procent. Placera intog nyligen en försiktig inställning till just Brasilienfonder.

Turkietfonderna har också gått riktigt dåligt den senaste tiden. Den senaste månadens nedgång på 15 procent beror inte bara på den kinesiska oron utan landet har stora inhemska problem. Även där avrådde Placera nyligen från placeringar.

I stället riktas investerarnas blickar mot mer defensiva aktieplaceringar, så som teleoperatörer, samhällsnytta och läkemedel. Branscher som brukar klara sig bra när det stormar på annat håll.

Bland defensiva fonder har Placera sedan tidigare köprekommendation på JPM Global Healthcare. De som oroar sig för hösten men ändå vill vara kvar i aktiemarknaden kan komma att sitta lite lugnare i just den fonden. Den senaste månaden har fonden bara tappat 4 procent men gått upp en halv procent den senaste veckan.

Andra fondalternativ för försiktiga fondsparare är våra lågriskfonder.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JPM Global Healthcare A (acc) USD Köp 2 701,72 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 94,96 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -