Läge att minska i lågriskfonden

Fondkommentar Korrelationen med börsen är inte obefintlig och transaktionstiden är lång – därför anser vi att det är läge att minska i Atlant Stability.

Atlant Stability har länge tillhört Placeras favoriter bland lågriskfonderna. Den återfinns också bland våra köpvärda fonder som vi presenterar månadsvis. Dess historiska riskjusterade avkastning är imponerande.

Avkastningen de senaste fem åren uppgår till 20 procent. Samtidigt som risken, mätt som standardavvikelse ligger på 1,35 procent. De senaste tre åren ligger avkastningen på drygt 9 procent och risken har varit så låg som 1,15 procent. Det ger en Sharpekvot på över 2, viket är en extremt hög siffra. Sharpekvoten är ett riskjusterat mått som väger samman fondens avkastning och risk.

Ändå väljer vi att ta ned andelen Atlant Stability i portföljen. Hur kommer det sig?

Det beror inte på att vi har ändrat uppfattning om Atlant Stability – fonden fortfarande tillhör de bästa lågriskhedgefonderna på marknaden.

Men det finns en del karakteristika i Atlant Stability som inte går att komma ifrån. Även om samvariationen med Stockholmsbörsen är mycket liten så finns den. Det betyder att när börsen faller kraftigt så faller Atlant Stability också, även om det är mycket mindre.

Under den senaste börsnedgången då Stockholmsbörsen tappade 10 procent föll Atlant Stability med 1 procent. Även under tidigare börsnedgångar har Atlant Stability gått ned. Nu kan man mycket väl argumentera för att 1 procent är pyttelite, och det inte är något bra argument.

Men till saken hör också att transaktionstiden är lång. När man säljer andelar tar det tre dagar innan pengarna syns i depån och man kan använda dem för nya köp. I mitt fall vill jag ligga likvid för att snabbt kunna köpa något mer riskfyllt när jag bedömer att situationen är gynnsam. Då vill jag inte behöva vänta flera dagar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -