Stoppa Saab i skrivbordslådan

Aktieanalys Saab har på kort tid rott hem ett par stora order och efter flera magra år väntas nu bolaget återgå till tillväxt. Aktien är en kandidat för den långsiktiga portföljen.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

I en graf över Saab-aktiens kursutveckling för de senaste åren är det inte svårt att se när beskedet först kom att Brasilien valt Gripen som sitt nya stridsflygplan, en affär värd knappt 40 miljarder kronor. Det var den 18 december 2013 och aktien tog ett glädjeskutt på över 30 procent på en dag.

Det skulle dock dröja nästan ett helt år innan ett avtal om affären undertecknades och det var först i förra veckan som alla bitar var på plats och avtalet trädde i kraft, 21 månader efter att affären först presenterades. Leveranserna av de beställda 36 stycken Gripen NG väntas komma igång under 2019 och pågå under fem år fram till 2024. De långa ledtiderna i Saabs affärsuppgörelser gör verksamheten nästan abstrakt.

Rent konkret delas dock bolaget in i sex affärsområden där Security and Defence Solutions åtminstone för närvarande omsätter mest. I området ingår fjolårsförvärvet Kockums som i det andra kvartalet i år bidrar med en order från den svenska marinen värd knappt 9 miljarder kronor på två stycken nybyggda ubåtar och uppgradering av ytterligare två. Orderingången för området har ökat med 270 procent jämfört med i fjol.

Även resultatmässigt är det Security and Defence Solutions som är störst av Saabs affärsområden. De senaste tolv månaderna har området svarat för 30 procent av rörelseresultatet.

Aeronautics, där Gripen-systemet ingår, hade inte lika god orderingång i det andra kvartalet men i och med att Brasilien-ordern nu äntligen trätt i kraft så trillar knappt 40 miljarder in på orderraden i tredje kvartalet. Sett till produktområde utgör militärt flyg 45 procent av Saabs verksamhet. Landbaserade vapen-, övervakning-, och radarsystem utgör dryga 20 procent och marina dito knappa 15 procent.

Saabs orderstock var vid halvårsskiftet 13 procent större än vid årsskiftet och den lär som sagt svälla rejält till nästa kvartal. Nu är det långa ledtider i Saabs affärer och av de totalt 68 miljarder som fanns i orderboken är knappt 12 miljarder order som väntas faktureras i år. Ytterligare 15 miljarder väntar till nästa år. Det kan jämföras med fjolårets omsättning på 23,5 miljarder.

Saab har en inte allt för imponerande tillväxt att visa upp de senaste åren. Omsättningen har legat parkerad på cirka 24 miljarder om året egentligen ända sedan 2008. De senaste fem åren har den underliggande försäljningsutvecklingen varit svag i bolaget och den globala marknaden för försvarsutrustning har också krympt under perioden. Den allmänt klena världsekonomin efter finans- och eurokriserna är den största bidragande faktorn till det.

Förväntningarna inför de kommande åren är dock att den gradvisa förbättringen av konjunkturen framför allt i Europa ska bidra till en ökande efterfrågan. Dessutom har det geopolitiska läget förvärrats i och med Rysslands agerande i Ukraina och allmänt hotfulla hållning gentemot omvärlden, Sverige inkluderat.

Sverige är Saabs viktigaste marknad med 45 procent av omsättningen i fjol. Övriga Europa stod för 19 procent av omsättningen, Asien för 17 procent och Nordamerika för 10 procent.

Den ökade hotbilden mot Sverige och våra nordiska grannländer väntas leda till ökade försvarsanslag de kommande åren efter en period av minskningar. Den genomsnittliga tillväxten i Saabs region Nordic & Baltic (dit även Polen räknas) väntas uppgå till 2 procent om året de kommande fem åren.

Högst tillväxt av Saabs större marknader väntas Asien ha. Det är dock huvudsakligen Kina som driver den utvecklingen och det är en stängd marknad för Saab. Thailand och Indien är viktiga marknader i regionen för Saab och speciellt i Indien finns intressanta möjligheter för framtiden.

Med en växande orderbok och ökade försvarsanslag att vänta på många håll i världen räknar många bedömare nu med en period av bättre tillväxt för Saab. Vd Håkan Buskhe vidhåller dock i halvårsrapporten att marknadsläget åtminstone på kort sikt fortfarande är utmanande. Han anser att risken ökat i marknaden till följd av det makroekonomiska läget och även till följd av det svenska bråket med Saudiarabien tidigare i år.

I år väntar sig bolaget en tillväxt över det långsiktiga målet som ligger på 5 procents organisk tillväxt. Ökade satsningar på egenfinaniserad forskning inom Aeronautics väntas tynga rörelsemarginalen i år. Borträknat engångsposter väntas dock marginalen vara i linje med förra året.

De analytiker som bevakar Saab väntar sig en tillväxt på runt 9 procent både i år och nästa år. Rörelsemarginalen väntas i år landa på 6,7 procent vilket är i linje med Saabs egen prognos. Snittprognosen för vinst per aktie är 11,36 kronor.

Nästa år väntas marginalen förbättras till 7,8 procent och vinsten per aktie öka till 14,60 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 19,2 respektive 14,9.

En återgång till tillväxt och så småningom även förbättrad lönsamhet ligger i förväntningarna för Saab de kommande åren. Det är såklart lite deprimerande att utsikterna för försvarsindustrin väntas ljusna den närmaste femårsperioden, men det är ett faktum att vår omvärld blivit mer hotfull de senaste åren.

Särskilt hotet från öst har ökat och allt fler propagerar nu för att Sverige bör gå med i Nato, något som knappast skulle vara en nackdel för Saab. Oavsett hur det blir med det så har orderboken redan fyllts på kraftigt för Saab i år och under de kommande åren finns det många fler ordrar på både stridsflyg och ubåtar att kämpa om.

Saab har satt upp målet att sälja 400 Gripenplan de kommande 20 åren och bara i Brasilien finns det enligt uppgift på sikt behov av ytterligare drygt 70 plan utöver de 36 som nu beställts. Indien är en stor potentiell marknad för såväl flyg som ubåtsordrar och även i Europa finns många länder att bearbeta, bland annat Finland.

Det är som sagt väldigt långa ledtider i Saabs större affärer så aktien lämpar sig bäst som en långsiktig investering. Som sådan tycker vi dock den ser köpvärd ut.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SAAB B Köp 219,90 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -