Köpvärda fonder i oktober

Fondtips Kina fortsätter att sätta griller i huvudet på investerarna. Dessutom verkar risken för global spridning öka. Placera ser fler risker än möjligheter just nu och rekommenderar i första hand låg- och medelriskfonder.

Det kommer en strid ström av nyheter från Kina. Dessvärre är det främst negativ data om landets tillväxt och industriaktivitet.

Tidigare bedömdes det främst påverka Kina. Men nu höjs röster om att risken att den svagare kinesiska tillväxten sprider sig i större utsträckning till övriga världen. Att det kommer kinesiska stimulanser är högts troligt, men inte om eller när de får avsedd effekt.

Det blev ingen räntehöjning i USA. Men marknaden reagerade negativt då risken för en sämre ekonomisk utveckling inte kan uteslutas. En räntehöjning kanske är önskvärd för att återfå tron på den ekonomiska tillväxten.

Vi är snart inne i rapportsäsongen och den har inte börjat speciellt bra. En hel del stora bolag har vinstvarnat med motiveringen att försäljningen i Kina mattas av.

Samtidigt rullas en av fordonsindustrins största skandaler upp när det har visat sig att Volkswagen har manipulerat utsläppssiffror för sina motorer.

När Placera sammanfattar läget just nu väger de negativa orosmolnen tyngre än de positiva. Bland våra rekommenderade fonder gör vi inga förändringar inför oktober. Fondsparare som vill ta det säkra före det osäkra rekommenderar Placera att fokusera på våra medel- och lågriskfonder.

Den som däremot vill gå mot strömmen och köpa när andra säljer har stora chanser om de botaniserar bland Placeras rekommenderade högriskfonder.

 

HÖG RISK                               

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Swedbank Robur Exportfond: En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Roburs Exportfond kunna bli en vinnare. Läs hela analysen här.

 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Sensor Sverige Select: Behovet av bra blandfonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Placera har funnit Sensor Sverige Select som vi lägger till våra rekommenderade blandfonder. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

 

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i april, för sex månader sedan.

Om du föredrar att investera i aktier framför fonder så rekommenderar vi Tomas Linnalas förslag på tio köpvärda aktier i oktober.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp - -
Köp - -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp - -
Swedbank Robur Exportfond A Köp - -
Swedbank Robur Access Mix A Köp - -
Sensor Sverige Select A Köp - -
Cliens Mixfond A Köp - -
AMF Balansfond Köp - -
Spiltan Räntefond Sverige Köp - -
Atlant Stability Köp - -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -