Vad är det här för amerikansk räntefond?

Fråga om fonder Läsaren Maria har en fråga om en ovanlig amerikansk räntefond.

Hej Pär!

Jag läser i en blogg om ”något” vid namn BlackRock Municipal Income Closed Fund. Känner du till vad det är för något? Någon form av fond, så lång förstår/gissar jag, men vad för sorts? (Knappast någon aktiefond, eller?)

Jag hittar den på hemsidan med tickern (BFK) men där står inget om den. När jag googlade på namnet och dividend history så kom jag till Nasdaqs sida, men endast till något som heter BlackRock Municipal Income Trust (samt även en som slutar på ”II”).

Vet du något om vad det här är för något? Och vet du något om vad det faktiskt handlar om för utdelningar totalt över 2015? (Bloggaren fick, enligt den lista han presenterar, utdelningar varje månad under 2015).

Hej Maria,

BlackRock Municipal Income Closed Fund är en typ av amerikansk obligation med delstatlig anknytning. Det är oftast de amerikanska delstaterna eller större städer i Amerika som ger ut dem för att finansiera olika typer av infrastrukturbyggen.

Denna typ av obligationer har blivit populär på grund av utdelningen från dessa oftast är skattefri. Det gäller inte alltid för utländska investerar men om man till exempel bor i Kalifornien och köper en kalifornisk obligation så är det möjligt att få utdelningen skattefri.

Att det är en closed end fund innebär bara att den har konstant antal andelar som i en aktie. I en open end fund (oftast en vanlig svensk aktiefond) så skapas det nya andelar hela tiden när det kommer in nya investerare. En closed en fund handlas som en aktie.

Hälsningar // Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -