Fed-chef varnar för prisbubblor

Räntan Fedchefen i Kansas City, Esther George, varnar för att prisbubblor kan uppstå, bland annat på fastighetsmarknaden, om centralbanken inte agerar med höjda räntor.

Det sade hon i ett anförande under natten till fredagen, enligt Bloomberg News.

"Min oro har under en tid varit att en förlängning av penningpolitiken för långt bortom kapaciteten riskerar oönskade finansiella, ekonomiska och politiska störningar", sade hon.

Enligt Esther George skulle ett avlägsnande av den penningpolitiska ackommodationen "i små doser" gå i linje med ekonomins fundamenta. Policyn skulle fortsatt ackommoderande medan globala och inhemska risker avtar, och det skulle inte hindra en paus i åtstramningen eller och Fed kan också svara om nedsidesrisker skulle materialiseras.

Enligt Esther George bör USA-ekonomin kunna fortsätta att växa i en takt på runt 2 procent. Hon bedömer vidare att en arbetslöshet på 5 procent ligger nära "full sysselsättning", och hon noterade att kärninflationen har stigit de senaste månaderna.

"Även om de finansiella marknaderna startade året volatilt har ekonomiska fundamenta varit relativt starka, i synnerhet förhållandena på arbetsmarknaden", sade hon.

Esther George röstar i FOMC i år, och reserverade sig mot beslutet att lämna styrräntan oförändrad vid marsmötet. Hon ansåg att ränteintervallet skulle höjas med 25 punkter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -