Sämst PPM-facit hos förvaltarna

Pension Hälften av svenskarna sitter med sina pengar i PPM-soffan. Ett fortsatt bra val, visar det sig.

2015 blev ett riktigt hyggligt år för de svenska spararna med en genomsnittlig värdeutveckling för premiepensionsinsättningarna på omkring 6 procent.

En stor del av svenskarna – 48 procent – har inte gjort något aktivt placeringsval för sin premiepension vilket gör att pengarna hamnar i den så kallade "soffliggarfonden" AP7-Såfa.

Sedan starten år 2000 har detta icke-val varit det alternativ som givit den bästa avkastningen, i genomsnitt drygt 9 procent årligen, visar statistik från Premiepensionsmyndigheten.

De som satt ihop en egen PPM-portfölj, med några av de 800 rabatterade fonder som finns i systemet, har kunnat se sina pengar växa med 6 procent per år.

Sämst har det gått för de svenskar som anlitat en förvaltningstjänst. Under 2015 hade dessa den klart sämsta utvecklingen på sina PPM-konton med 3,8 procents ökning.

Totalt 7 miljoner svenskar omfattas av premiepensionssystemet och den genomsnittliga summan på PPM-kontot är 136 600 kronor. Mest pengar har de aktiva spararna – i snitt 184 900 kronor – och viljan att göra egna fondval ökar också med större kontobehållning, enligt Fondbolagens förening.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -