Köpvärda aktier i sommar

Köptips Listan över tio köpvärda aktier klarade brexitoron bra och vi har ännu en månad bakom oss med bättre utveckling än börsen. Inför sommaren gör vi ett byte på listan.

Våra tio köpvärda aktier har i snitt backat 1,9 procent till och med torsdag förmiddag sedan den senast uppdaterades inför juni månad. Det kan jämföras med att börsens totalindex (inklusive utdelningar) fallit med 4,0 procent.

Bäst på listan har Nobina och Haldex gått som stigit 22 respektive 7 procent. Sämst utveckling hade Unibet som tappat 16 procent i skuggan av konkurrenten Betssons vinstvarning.

Bussoperatören Nobina befinner sig i den bästa av världar i det här marknadsklimatet. Begränsad konjunkturpåverkan, stor andel offentliga beställare och liten eller ingen konkurrens. Därtill tillåter kassaflödena en generös utdelningspolitik.

Inför sommaren presenterar vi såväl Marknadssyn, som Börssyn och köptips som ska hålla i två månader. Med andra ord tar strategiarbetet samt aktie- och fondtipsen semester över nästa månadsskifte.

Inför sommaren gör vi en förändring på listan över köpvärda aktier. Vi tar ut Unibet och ersätter den Opus Group.

Skälet till att vi väljer att ta ut Unibet handlar i grunden om den ökade konkurrens och lönsamhetspress på spelmarknaden som konkurrenten Betssons vinstvarning så tydligt indikerar.

Det är fullt möjligt att både Betsson och Unibet kan rekylera upp från nuvarande nivåer men risken är stor för generellt lägre värderingar, så kallad multipelkontraktion, när risken ökat för att sektorns glansdagar är förbi.

Här är hela listan över våra tio favoriter i juli och augusti:

Opus Group. Vi attraheras av kombinationen svensk hemmamarknad och stor amerikansk exponering på oligopolliknande marknader. Möjligheten till nya förvärv är en stor potentiell värdedrivare.

Autoliv. Fordonsunderleverantören som fortsätter imponera. Senaste rapporten visade inte bara ett starkt kvartal utan också ledningens framtidstro i form av höjda prognoser.

H&M. Dollarpressen har kommit tillbaka men värderingen av aktien har kommit ned ännu mer. Bolaget fortsätter expandera såväl butiksnätet som e-handeln och sortimentet, vilket borgar för tillväxt.

Nobina: Bussoperatörens senaste rapport visar att bolaget går från klarhet till klarhet och dessutom är en av börsens mest generösa utdelare – en utdelning som vi väntar oss ska öka kommande år.

New Wave. Bolagets resultat har pressats av utbyggd säljkår och stärkt utbud. Försäljningen stiger nu vi ser goda utsikter för vinstlyft. På våra vinstprognoser värderas bolaget till ensiffriga p/e-tal såväl i år som kommande år.

Intrum Justitia: Vd-skiftet tillsammans med signaler från företaget tyder på att styrelsen har målsättningen att växla upp förvärven av skuldportföljer. Det är något som inte är diskonterat i dags kurs eller konsensusprognoser.

Scandi Standard: Aktien Efter en tveksam inledning som nytt bolag på börsen har aktien kommit tillbaka starkt . Den stabila nordiska verksamheten i kombination med bra utdelningsutsikter talar fortsatt för aktien.

Haldex: Fordonsunderleverantören har haft ett motigt 2015 men givet den stora exponeringen mot den goda USA-konjunkturen och den låga värderingen tycker vi värderingen är attraktiv på dagens nivå.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Inwido fortsätter att förbättra sina marginaler och bolagets senaste kvartalsrapport visade att utvecklingen fortsätter att utvecklas i rätt riktning. Vi ser också goda möjligheter  för bolaget att växa genom förvärv.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den aktielista vi rekommenderade för ett halvår sedan, inför januari.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i juli och augusti.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 5,45 -
Autoliv SDB Köp 907,50 -
Hennes & Mauritz B Köp 248,70 -
Köp 46,00 -
New Wave B Köp 37,80 -
Intrum Köp 262,20 -
Scandi Standard Köp 61,50 -
Köp 82,75 -
Indutrade Köp 168,10 -
Inwido Köp 94,25 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -