Köpvärda fonder i sommar

Köptips Det har varit fortsatt stökiga börser och det kan det vara läge att ta det fortsatt försiktigt med fondvalen.

Tvärt emot marknadens förväntningar röstade britterna för en brexit. Marknadens reaktioner blev dramatiska med stora initiala börsnedgångar och kraftiga valutarörelser.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn för juli och augusti så behåller vi en försiktig marknadssyn, liksom på fondvalen inför juli och augusti. Placera rekommenderar i första hand medel- och lågriskfonder.

Inför juli och augusti gör vi en förändring bland våra rekommenderade spetsfonder. Didner & Gerge Aktiefond får lämna listan till förmån för en nordisk fond.

Stockholmsbörsen är som bekant väldigt bank- och verkstadstung. En fördel med att investera på de nordiska börserna är att det ger en jämnare fördelning mellan sektorer än Stockholmsbörsen. Med rådande brexitoro kan det vara klokt att sprida riskerna.

Norge har en utvecklad oljeservice och intressanta laxodlare, Danmark är hem åt en blomstrande läkemedelsindustri och vindkraftstillverkare. Finland har en stark industrikultur med världsledande företag inom bland annat mekanik och förpackningar.

Vi lyfter därför in Delphi Nordic som en spetsfond på listan över tio köpvärda fonder inför juli och augusti.

Med spetsfond syftar vi på fonder som fokuserar på marknader eller branscher som bedömer ska utvecklas bättre än snittet i kategorin. De passar bra för den aktive spararen som är beredd att göra fondbyten med kort varsel.

Räntemarknaden erbjuder i bästa fall blygsam avkastning men får agera parkeringsplats för kapitalet i väntan på bättre tider. Vi har alltjämt en räntefond bland våra köpvärda fonder i juni.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger.

Delphi Nordic har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 107 procent, vilket är betydligt mer än våra förväntningar. Noterbart är att fonden har klarat det senaste årets björnmarknad med positiv avkastning.

Den andra är First State Global Infrastructure, som har levererat en hög riskjusterad avkastning under perioden. Risken i fonden har varit på samma nivå som i en global aktiefond, men med betydligt högre avkastning.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att minska risken ska titta vidare bland våra medel- och lågriskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta gå upp hänvisar vi till våra fonder med högre risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i juli och augusti.

 

HÖGRE RISK                              

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Fonden är bred och investerar efter MSCI All Countries World Index som inkluderar tillväxtmarknader.

Spetsfonder

Delphi Nordic: En stabil Nordenfond som presterat bra och gett en bra riskjusterad avkastning över tiden. Fonden har en tydlig investeringsprocess – kallad Delphimetoden – bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som varit klart framgångsrik.

AMF Aktiefond Europa: Har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 65 aktier, jämfört med index som har cirka 600 aktier.

First State Global Infrastructure: Infrastrukturinvesteringar ger ett stabilt kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med förutsägbara intäkter. De ger ett bra skydd mot konjunktursvängningar.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag: Investerar i kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med bara 60-talet aktier.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.

Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge: Behovet av bra hedgefonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder.

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Merrant Alpha Select SEK: En multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 126,47 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 117,43 -
Köp 138,21 -
AMF Balansfond Köp 235,14 -
AMF Aktiefond Europa Köp 151,39 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 235,77 -
Delphi Nordic A Köp 29 781,35 -
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 2 034,11 -
First Sentier Glb Lstd Infra A GBP Acc Köp 24,67 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 92,36 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -