Investor: Börsen med rabatt

Aktieanalys Portföljen innehåller elva noterade kvalitetsaktier samt onoterat innehav i starka varumärken. Wallenbergs maktbolag Investor handlas med en attraktiv rabatt.

Investor grundades för hundra år sedan av familjen Wallenberg. Det senaste decenniet har investmentbolaget utklassat det utdelningsjusterade Stockholmsindexet SIX RX. Men en del av överavkastningen förklaras av att portföljen är belånad.

Trots det trumfar inte Investor SIX RX-index under alla tidsperioder. Delvis kan det förklaras av en smalare exponering, där bolagspecifika bekymmer får större påverkan på Investor än på index.

Den noterade portföljen har sin tyngdpunkt i verkstad och bank. Totalt rymmer den elva bolag varav nio hör hemma på Stockholmsbörsen.

Varken bank- eller verkstadssektorn har imponerat under första halvan av 2016. Det har föranlett en svagare utveckling i aktien jämfört med börsen i stort och investmentbolag som Lundbergs med stort ägande i fastigheter. Men sedan i somras vädrar bank och verkstad morgonluft.

Fyra största innehaven utgör 70 procent av värdet. En dryg femtedel ligger i Atlas Copco, en nästan lika stor del i ABB och 16 procent i storbanken SEB. Övriga innehav utgör mindre portioner. Där ibland finns Husqvarna, Sobi och Saab.

Patricia Industrier är paraplyet som samlar de onoterade investeringarna, förutom private equity-firman EQT.  Till dotterbolagen och de partnerägda investeringarna hör: Mölnlycke Health Care, Permobil, Aleris, Braunability, Vectura, Grand Group och Tre Skandinavien.

Mölnlycke Health Care är världsledande på tillverkning av engångsprodukter för operation och sårbehandling. Bolaget värderas i senaste kvartalsrapporten till 20 miljarder kronor.

Permobil tillverkar rullstolar och handikappanpassade fordon. Det är ett starkt varumärke som värderas till 3,9 miljarder kronor i senaste rapporten.

Aleris är ett privat vård- och omsorgsföretag med en bred verksamhet som äldrevård, hemtjänst, primär- och specialistvård. Bolaget värderas till nästan 4 miljarder kronor.  Vectura äger fastigheter i koncernen, som exempelvis anrika Grand Hotel i Stockholm. I mobiloperatören Tre är har Investor en ägarandel på 40 procent värd 5,6 miljarder kronor.

Substansrabatten har vuxit till knappt 16 procent och aktien ger en direktavkastning på drygt 3 procent baserat på den senaste utdelningen.

Wallenbergs maktbolag gör få men bra affärer. Under 2000-talet såldes Scania med en rejäl premie och ABB stöttades när bolaget var i blåsväder.

Investor kommer aldrig bli en raketinvestering men som hörnsten i portföljen är aktien, givet substansrabatten, ett billigt sätt att få en bra exponering mot Stockholmsbörsen. Dessutom med en liten hävstång (investmentbolaget har en nettoskuld på drygt 17 miljarder kronor).

Att istället investera i börsindex med motsvarande belåning kan vara ett alternativ men då ryker rabatten och tillgången till ledningens kunnande och kontaktnät.

Den onoterade portföljen är stabil med fokus på sjukvård. Det är väsensskilt från investmentbolag som exempelvis Ratos där mer vågade satsningar görs – på gott och ont.

Tajmningen är alltjämt ett bekymmer när investmentbolag ska utvärderas men givet att det positiva börshumöret håller i sig är Investor köpvärd med stöd av substansrabatten.

Vår rekommendation blir köp för den som vill ha en stabil hörnsten i sin portfölj med en exponering mot verkstad, bank och sjukvård.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Investor B Köp 316,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -