Brittsommar på börsen

Vår Marknadssyn Även om september var turbulent så noterade den svenska börsen en ny uppgång. Lite ljusare konjunktursignaler ökar sannolikheten för att resan uppåt fortsätter.

Sommarens stigande börstrend fortsatte in i september och Stockholmsbörsen steg med närmare 2 procent. Det var dock en tidvis stökig resa med stora slag mellan enskilda handelsdagar. Makrostatstiken som rullade in i början av månaden var mestadels besvikelser både i Europa och USA.

Samtidigt kom skiftande signaler från den amerikanska centralbanken gällande när det kunde bli aktuellt med en ny räntehöjning. Ett tag såg det till och med ut som att en räntehöjning var aktuell redan på septembermötet. Att ECB i sin tur valde att vila på hanen och inte flagga för nya åtgärder fick också nervositeten på finansmarknaden att stiga.

Men längre in i månaden mjuknade tonen från centralbankhåll samtidigt som konjunktursignalerna blev lite bättre. Det bidrog till en börsrevansch även om det inte rör sig om några större uppgångar på de stora börserna.

I Europa tyngs dessutom börsentimenet av krisen kring Deutsche Bank, vilket påverkat hela finanssektorn negativt.

Nu i inledingen av oktober har det dessbättre kommit mer ljusa konjunktursignaler i form av hyggliga inköpschefsindex och det kan bidra till att riskapiten håller i sig och att det därmed kan vara på sin plats att ha pengarna kvar på börsen.

Vi tror också att mönstret med börsuppgångar inför ECB:s penningpolitiska möten kan återupprepas. Det finns dock en påtaglig risk för stor besvikelse om ECB- chefen Mario Draghi inte levererar någon form av stimulanser på sitt möte den 20 oktober.

Det syns också tendenser till att oron kring en Brexit är på väg tillbaka. Än så länge har det främst drabbat det brittiska pundet som noteras till nya bottennivåer. Däremot har konjunktursignaler kring brittisk ekonomi varit riktigt hyggliga och det dröjer en bit in på nästa år innan själva utträdesprocessen startar.

En annan rysare är det amerikanska presidenvalet där en möjlig seger för Donald Trump kan skapa viss turbulens på finansmarknaderna. Det ska dock noteras att den tidvis ganska stökiga valrörelsen inte dämpat hushållshumöret i USA. Tvärtom har hushållen blivit mer optimistiska de senaste månaderna. Det är en viktig komponent för att amerikansk ekonomi ska fortsätta att växa.

Att börsen nu stigit tre månader i rad ökar också risken för bakslag men normalt sett brukar hösten vara en bra period för aktier. Vi har dock noterat att pratet om finansiella bubblor tilltagit under senare tid.

Även om det finns risker så framstår ändå aktiemarknaden som det mest attraktiva placeringslaget. På räntemarknaden finns det i sin tur en tendens till stigande räntor, även om det sker från extremt låga nivåer. Det betyder dock priset på obligationer är på väg ner.

Vårt allokeringsförlag för oktober blir därmed 60 procent aktier, 30 procent ränteplaceringar och 10 procent i alternativa investeringar.

För aktie- och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i oktober samt tio köpvärda fonder i oktober.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för oktober.

Våra tankar i form av alternativa placeringar kan ni läsa om i Pär Ståhls fondtexter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -