Jakt på kontanter

Fonder De globala fondförvaltarna har minskat risken kraftigt inför amerikanska presidentvalet och – enligt Bofa – övervärderade marknader.

De globala fondförvaltarna har i oktober ökat sin samlade kontantandel till 5,8 procent. Det är den högsta andelen sedan Brexit-omröstningen och till och med i nivå med rekordet som noterades efter terrorattacken 11 september 2001.

Det rapporterar amerikanska Bofa Merrill Lynch i sin senaste förvaltarenkät.

Pessimismen breder ut sig i takt med att riskerna på finansmarknaderna blir allt fler. Hela 55 procent av de tillfrågade förvaltarna tycker att både obligationer och aktier är övervärderade. Det är den högsta siffran de senaste 13 år.

Den största oron ser man för att EU ska falla samman i spåren på Brexit. Det amerikanska presidentvalet och en krasch på obligationsmarknaden är andra risker som kan skapa problem under hösten, enligt enkäten.

Allt är inte elände, Bofa Merrill Lynchs analytiker säger i en kommentar att om rapportperioden blir bra och marknadsräntornas uppgång mattas av så kan det blir starten på ett nytt aktierally.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -