Köpvärda fonder maj – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på klart stigande börser och ökad riskvilja. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför maj månad 2016.

Globalt aktieindex har ökat hela 13,3 procent i svenska kronor, det senaste halvåret. Stockholmsbörsen har inte riktigt hängt med i uppgången med 7,5 procent.

I absoluta tal har hela nio av tio fonder ökat värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig lite bättre än tidigare. Sju av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex.

Det har varit olika utveckling bland högre risk fonderna. Indexfonden SPP Aktiefond Global har i vanlig ordning ökat mer än snittet av liknande fonder.

Riskviljan kom tillbaka och vinnare det senaste halvåret är Tillväxtmarknaderna. Odin Emerging Markets har levererat en sämre avkastning än kategorisnitt. Fonden har betydligt lägre risk än kategorisnittet vilket gör att den inte går lika bra i starka börsuppgångar.

Didner & Gerge Aktiefond har utvecklats bättre än kategorisnittet för liknande Sverigefonder. Vårt val bland Europafonder, AMF Aktiefond Europa har avkastat bättre än kategorisnittet.

De båda blandfonder har utvecklats som förväntat och gått bättre än sina kategoriindex. Den fond som sticker ut bland medelriskfonderna är CTA hedgefonden Aktie-Ansvar Kvanthedge. Den enda fonden med negativavkastning under perioden.

Fonden har haft det kämpigt och levererat en svag avkastning, när den inte hittat de vinnande trenderna. Den har fått upp farten de senaste tre månaderna och gått riktigt bra.

Utvecklingen för lågriskhedgefonden Merrant Alpha Select SEK har varit bra och den har gått upp mer än kategorisnittet.

Spiltan Räntefond Sverige som brukar leverera, har för ovanlighetens skull presterat sämre än kategoriindex. Risknivån i Spiltan fonden är betydligt lägre än kategorisnittet, vilket förklarar att avkastningen har varit lägre. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -