Köpvärda aktier i december

Köptips Det starka köpintresset i utpräglat cykliska aktier efter USA-valet har gjort att listan över tio köpvärda aktier halkat efter något. Vi följer trenden när vi väljer aktier för december.

Våra tio köpvärda aktier har i snitt backat 1,4 procent till och med fredagens stängning sedan listan senast uppdaterades inför november månad. Det kan jämföras med att börsens totalindex (inklusive utdelningar) samtidigt stigit med 1,0 procent.

Den oväntade fågelinfluensan har pressat Scandi Standards aktie hårt och är den primära förklaringen till att listan utvecklades sämre än index.

Vi har tagit ned rekommendationen i aktien till neutral och den får därför lämna listan med ett, trots omständigheterna, godkänt facit. Sedan aktien kom in på listan inför oktober månad 2015 har den stigit 16 procent.

Ny aktie på listan blir Industrivärden, som är det större investmentbolag som ger såväl cyklisk, som finansiell och amerikansk exponering genom portföljbolag som Skanska, Volvo, Sandvik, SCA och Handelsbanken.

Här är hela listan över våra tio favoriter i december:

Industrivärden: Nya tider stundar i det gamla investmentbolaget efter Lundbergs övertagande. Tyngden i cykliska bolag och bolag som vinner på en svag krona gör Industrivärden extra intressant.

Nordea: Trots lågräntemiljön visar bankrapporterna solida resultat och en bra grund för fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna dessutom börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Nibe: Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Efter det senaste förvärvet har bolaget gjort en nyemission som pressat kursen. Vi ser det som ett bra tillfälle att komma in i aktien.

Resurs Bank: Vi var skeptiska inför noteringen men har sedan dess fått se en stark rapport och stigande prognoser. Hög väntad tillväxt och hög direktavkastning – som ska stiga rejält kommande år – får dagens värdering att se alldeles för låg ut.

Hexpol: Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Doro: Aktien underpresterat till följd av förseningar i upphandlingar, problem som nu verkar vara lösta. Bolaget har en attraktiv underliggande tillväxt och goda långsiktiga utsikter.

Opus Group. Vi attraheras av kombinationen svensk hemmamarknad och stor amerikansk exponering på oligopolliknande marknader. Möjligheten till nya förvärv är en stor potentiell värdedrivare.

Autoliv. Fordonsunderleverantören är dominant i sin sektor och har ljusa utsikter trots ett motigt nyhetsflöde under den senaste tiden..

H&M. Dollarpressen har kommit tillbaka och den senaste rapporten visade sämre lönsamhet, men aktien har kommit ned på attraktiva nivåer – inte minst som 2017 har utsikter att bli ett betydligt bättre år.

Nobina: Bussoperatörens senaste rapport var återigen ett styrketecken som talar för att marknadens prognoser om både generös och växande utdelning kommer att infrias.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den aktielista vi rekommenderade för ett halvår sedan, inför maj juni.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i december.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Industrivärden C Köp 159,90 -
Nordea Bank Abp Köp 96,10 -
NIBE Industrier B Köp 69,10 -
Resurs Holding Köp 57,85 -
HEXPOL B Köp 78,35 -
DORO Köp 53,75 -
Köp 6,45 -
Autoliv SDB Köp 948,50 -
Hennes & Mauritz B Köp 270,40 -
Köp 56,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -