Nya grepp i barnens portfölj

Inför 2017 Placeras fondexpert Pär Ståhl stuvar om i barnens portfölj inför året som kommer – och petar en gammal trotjänare.

Barnens sparande har en lång tidshorisont, vilket gör att jag är villig att ta större risker för att öka chansen till en rejäl avkastning.

Totalt månadssparar jag i åtta fonder. Riskspridning mellan olika regioner, länder och valutor är viktigt. Dock ligger vikten på Sverige, där pengarna ska investeras och konsumeras på sikt.

Jag väljer att lyfta in två nylanserade aktiefonder. En av Placeras riktiga trotjänare SPP Aktiefond Global får lämna plats åt nylanserade Spiltan Global Investmentbolag. 

Spiltan Global Investmentbolag är en indexfond, precis som den svenska versionen. Det innebär att den är passivt förvaltad.

Investmentbolagen som fonden investerar i är dock aktiva (men långsiktiga) i sina portföljval.

Eftersom fonden investerar i investmentbolag – specialister på att äga och förvalta en portfölj som innehåller många bolag – exponeras man mot 300-600 bolag.

Det bör räcka mer än väl för att sprida risken i fonden. Förvaltningsavgiften är låg: 0,5 procent per år.

Odin Emerging Markets får lämna för SPP Tillväxtmarknad Plus, en bredare och fossilfri fond, vilket jag tycker ligger rätt i tiden.

Den lanserades under hösten och investerar brett i olika branscher på tillväxtmarknaderna.

Fonden optimerar urvalet av bolag som rankas högt inom hållbarhet baserat på koncerners modell för hållbarhetsrating. Avgiften är låga 0,7 procent.

Även Delphi Nordic får lämna till förmån för ODIN Sverige, som har stor exponering mot industrisektorn, vilken gynnas av den svaga kronan.

Investeringsstrategin fokuserar på långsiktigt värdeskapande företag som kan uppvisa positivt kassaflöde och lönsam tillväxt.

ODIN Sverige är en Sverigefond som rör sig fritt mellan små och stora bolag. 50 procent är i dagsläget investerat i småbolag men förvaltaren letar bolag på hela Stockholmsbörsen.

Fondbolaget har det senaste året fortsatt sänka förvaltningsavgiften, som i dagsläget ligger på 1,2 procent.

Jag har valt att ha kvar övriga fonderna i barnens portfölj.

Flera faktorer talar för Europafonder: Europeiska exportbolag lär fortsätta gynnas av en billig euro.

Därtill kan banksektorn få ett uppsving när räddningspaketen för de italienska krisbankerna rotts i hamn.

AMF Aktiefond Europa har en attraktiv årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent, vilket är lägst i klassen för aktivt förvaltade Europafonder.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag lockar med exponering mot den inhemska, konsumtionsdrivna USA-ekonomin och mindre exportberoende bolag.

Trump har flaggat för skattesänkningar ner till 15 procent. Det skulle gynna små- och medelstora bolag särskilt.

Det ligger i tiden att satsa på sol, vatten och vind som energikällor. Att förnyelsebar energi har goda långsiktiga strukturella tillväxtutsikter blev tydligt vid miljökonferensen i Paris.

CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond som erbjuder investerarna en bra riskspridning genom att placera globalt i tre miljöområden med starka trender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag, ett unikt bra alternativ för oss som vill ha en passivt förvaltad svensk aktieindexfond.

Fonden placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag, som indirekt är delägare i mer än 75 börsnoterade bolag.

Fondens onoterade innehav ger en extra krydda. Fonden har gått betydligt bättre än Stockholmsbörsens index sedan starten 2012, till en förvaltningsavgift på låga 0,2 procent per år.

Den tekniska utvecklingen fortsätter skapa bra tillväxtmöjligheter för innovativa och välskötta bolag över hela världen.

Barnportföljens sista placering är Lannebo Vision är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i tillväxtbranscher som teknologi, telekom och hälsovård.

Investeringsprocessen är analysdriven och tonvikten ligger på USA.

Jag har försökt att hitta en mix av bra aktivt förvaltade fonder tillsammans med billiga och bra indexfonder.

Månadssparandet sker till lika stor del i varje fond och jag rebalanserar portföljen vid varje årsskiftet till lika stora fonddelar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -