Köpvärda aktier i januari

Köptips Cykliska branscher har gått urstarkt efter USA-valet. Vi är försiktiga med de mest konjunkturkänsliga branscherna, men fortsätter flytten mot mer cykliskt inför januari.

Det cykliska rallyt i december har inneburit att vår lista över köpvärda aktier, som har en mer balanserad riskprofil, underpresterat mot index den senaste månaden.

I snitt har våra tio köpvärda aktier stigit 1 procent medan totalindex stigit 3 procent.

Inför årsskiftet och januari månad väljer vi att ta ut bussoperatören Nobina och klädjätten Hennes & Mauritz.

Nobina kom in på listan inför november månad 2015. Vi tyckte att marknaden värderade bolaget alldeles för snålt i förhållande till väntade kassaflöden och inte minst utdelningar.

Vi fick rätt och aktien har sedan dess stigit 56 procent, nästan 50 procentenheter mer än index under samma period.

Hennes & Mauritz däremot är en besvikelse hur man än vänder och vrider på det. Sedan aktien kom in på listan i april i år har den gått ned 2 procent, vilket är nästan 16 procentenheter sämre än index.

Den senaste tidens kraftiga dollarförstärkning förklarar en del av underprestationen, och samma faktor gör att vi känner ökad oro inför framtiden.

Nya aktier på listan blir kylskåpstillverkaren Dometic och medicinteknikjätten Getinge.

Här är hela listan över våra tio köpvärda aktier i januari:

Dometic: Kylskåpstillverkaren har varit aktiv på förvärvssidan samtidigt som värderingen är attraktiv. Utsikter till bra efterfrågan 2017 och lönsamhetsförbättringar talar för fortsatt god vinsttillväxt kommande år.

Getinge: Medicinteknikjätten har ett antal tuffa år bakom sig med kostsamma och ännu inte uppklarade myndighetskrav, men med ny ledning och förestående uppdelning av koncernen ser vi nu goda möjligheter till en comeback för aktien.

Industrivärden: Nya tider stundar i det gamla investmentbolaget efter Lundbergs övertagande. Tyngden i cykliska bolag och bolag som vinner på en svag krona gör Industrivärden extra intressant.

Nordea: Trots lågräntemiljön visar bankrapporterna solida resultat och en bra grund för fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna dessutom börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Nibe: Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Efter det senaste förvärvet har bolaget gjort en nyemission som pressat kursen. Vi ser det som ett bra tillfälle att komma in i aktien.

Resurs Bank: Vi var skeptiska inför noteringen men har sedan dess fått se en stark rapport och stigande prognoser. Hög väntad tillväxt och hög direktavkastning – som ska stiga rejält kommande år – får dagens värdering att se alldeles för låg ut.

Hexpol: Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Doro: Aktien underpresterat till följd av förseningar i upphandlingar, problem som nu verkar vara lösta. Bolaget har en attraktiv underliggande tillväxt och goda långsiktiga utsikter.

Opus Group. Vi attraheras av kombinationen svensk hemmamarknad och stor amerikansk exponering på oligopolliknande marknader. Möjligheten till nya förvärv är en stor potentiell värdedrivare.

Autoliv. Fordonsunderleverantören är dominant i sin sektor och har ljusa utsikter trots ett motigt nyhetsflöde under den senaste tiden..

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den aktielista vi rekommenderade för ett halvår sedan, inför juli.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i januari.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Dometic Group Köp 66,05 -
Getinge B Köp 148,00 -
Industrivärden C Köp 168,20 -
Nordea Bank Abp Köp 101,30 -
NIBE Industrier B Köp 71,25 -
Resurs Holding Köp 58,15 -
HEXPOL B Köp 84,25 -
DORO Köp 50,50 -
Köp 6,50 -
Autoliv SDB Köp 1 038,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -