Bra EM-fonder vid fortsatt börsuppgång

Fondanalys Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om två intressanta indexfonder på tillväxtmarknaderna som blivit heta igen.

Inledningen på 2017 har varit stark på världens börser. Stockholmsbörsen har stigit knappt 4,5 procent. Globalt världsindex har stigit lite mer. Tillväxtmarknaderna har rivstartat året med uppgångar runt 8 procent, i svenska kronor.

Det är tydligt att världens investerare nu har hittat tillbaka till tillväxtmarknaderna, efter ett tillfälligt utflöde i samband med det amerikanska presidentvalet.

Det finns flera faktorer bakom den starka uppgången. Den ekonomiska makrostatistiken har varit bra på många håll, det ger tydliga signalerna på en starkare världskonjunktur vilket gynnar tillväxtmarknadsländerna.En annan viktig faktor är en svagare amerikansk dollar och högre råvarupriser.

Värderingen på tillväxtmarknaderna talar också till deras fördel. Enligt den globala indexberäknaren MSCI värderas tillväxtmarknaderna på p/e 12, vilket får anses lågt. Globalt aktieindex har en p/e-värdering på 15,6 och USA på hela 17,5. Värt att notera är att de amerikanska börserna handlas på historiskt höga nivåer.

För dig som vill investera på tillväxtmarknaderna och satsa på en billig passivt förvaltad indexfond, har Placera två köpvärda basfonderna med olika profil för den långsiktige investeraren.

Fonderna har olika placeringsindex och det skiljer mer än man kan tro. En indexfond som placerar på tillväxtmarknaderna kan investera i allt ifrån 50 till 840 aktier, beroende på vilket index fondbolaget väljer.

Öhman Etisk Emerging Markets är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets 50. Indexet innehåller 50 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden. Det är ett smalt index som bara består av stora bolag med ett genomsnittligt börsvärde på 300 miljarder kronor.

Det omfattar elva länder. Kina är det största landet i index med knappt 44 procent, tillsammans med Sydkorea (17 procent) och Taiwan (13 procent).

Fonden består av 46 bolag och följer Öhmans standard för ansvarsfulla investeringar. Fonden avstår från att investera i bolag där mer än fem procent av omsättningen kommer från tillverkning och/eller försäljning av vapen, tobak, alkohol, pornografisk verksamhet eller spel. Screeningen resulterar att fonden inte investerar i fyra av bolagen som finns med i index.

Av fondens innehav utgör fem – Samsung, Tencent holdings, Taiwan Semiconductor, Alibaba och Naspers – hela 37,6 procent av fondportföljen.

Fonden är tekniktung, knappt halva värdet består av teknikbolag. Finansbolag är näst störst sektor med 23 procent.

Avkastningen har varit högre än kategorisnittet. Risken har varit lite högre jämfört med kategorisnittet. Fonden har belönats med fyra stjärnor av Morningstar. Den årliga avgiften är på 0,9 procent.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära har valt att följa alla de 840 största bolagen som ingår i MSCI emerging markets index. Det ger en helt annan fördelning mellan bolagens storlek, länder och sektorer.

Andelen stora bolag faller till 90 procent och medelstora bolag utgör 9 procent, vilket ger en extra krydda. Bolagen i fonden har i genomsnitt börsvärde på 45 miljarder kronor.

Fondens fem största innehav är samma stora bolag som i Öhmans fond. Den stora skillnaden är deras andel faller till 11,8 procent – alltså har Länsförsäkringars fond 25,8 procentenheter mindre investerat i de fem toppbolagen än Öhmans fond.

Fonden omfattar hela 25 länder. Kina är fortfarande det största landet i index, men nu med knappt 27 procent. Nya länder är flera afrikanska, några från Sydamerika och länder från mellanöstern. Fonden adderar två nya sektorer, industri och hälsovård. Största sektorn är finansbolag med 24 procent följt av tekniksektorn.

Avkastningen har varit bra och fonden har gått bättre än kategorisnittet till en högre risk. Länsförsäkringar har inte lika lång fondhistorik, och det senaste året har avkastningen varit lägre jämfört med Öhmanfonden. Teknikbolagens framfart det senaste året förklarar mycket av skillnaden i avkastning. Exempelvis har internetbolaget Tencent avkastat över 52 procent det senaste året. Det har gynnat Öhmanfonden.

I den positiva vågskålen för Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära lägger vi självklart den låga förvaltningsavgiften på 0,4 procent per.

Det skiljer mer än man tror mellan de två fonderna. Öhman är mer koncentrerad till stora teknikbolag. Länsförsäkringar investerar i några fler sektorer och ett större antal länder. Den sprider riskerna mer helt enkelt.

Placera rekommenderar köp för basfonden Öhman etisk emerging markets och basfonden Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Öhman Emerging Markets A Köp 151,64 -
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 125,05 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -