Hög säkerhet i internets hjärta

(Silicon Valley) Efter lunchen hamnar vi till sist utanför ett stort hus utan fönster. Det finns ingen namnskylt som avslöjar vad som finns innanför de stora och tjocka dörrarna.

Platschefen Keith Patterson tar emot oss utanför teknikbolaget Equinix som är världsledande aktör för drift av datacenter. Lokalen vi står utanför är en av 150 stycken världen över. Just det här huset är byggt i kevlar och klarar både skott och bomber.

Bolaget är spindeln i nätet är det gäller internet. Equinix erbjuder sina kunder ett extremt säkert utrymme där de ställer sina datorer och servrar som är extra viktiga för verksamheten, och verkligen behöver avbrottsfri drift och snabb och säker anslutning till internet.

Det sker automatisk säkerhetskopiering, man skyddar mot dataintrång och erbjuder kylning och hög brandsäkerhet. Visst har Equinix konkurrenter, men de erbjuder inte den extremt höga säkerhetsnivån.

Att säkerhetsnivå är hög vittnar vårt besök om. Vi fick en rundvandring av platschefen Keith Patterson. Dörrarna är skottsäkra och det krävs handskanning för personalen för att komma in. Och det är hela tiden nya dörrar som kräver handskanning, man skannar inte bara ett finger utan alla fem fingrarna. Bolaget har flera diselgeneratorer för extradrift vid eventuellt elavbrott. Den fastighet vi besökte var jordbävningssäker, vilket kan behövas just här i Silicon Valley. 

Keith Patterson, platschef

I bolagets datacenters världen över har man kontakt och kopplar ihop ungefär 200 telekommunikationsföretag som man något förenklat kan säga skapar internet. Equinix levererar genom alla sina olika datacenters en hög och mycket snabb tillgång till internet. Bolagets höga säkerhet har gjort att andra kunder än telekombolagen hamnar här som kund.

De stora teknikdrakarna Amazon, Google och kinesiska Alibaba är kunder, liksom - inte minst - amerikanska NSA. Även om de har egna stora datacenters för molntjänster, så behöver de vara kund hos Equinix för att få snabb och säker tillgång till internet för den mest kritiska delen.

Equinix erbjuder 150 datacenters i 15 olika länder (Sverige är ett av dem) på fem kontinenter. Det gör att kunderna snabbt kan kommunicera via internet med minimal fördröjning till hög säkerhet. I princip så hyr kunden ett utrymme så stort man behöver för sina servrar som man vill lagra företagets viktigaste data på. Allt står bakom nätförsedda rum. Sedan bestämmer man hur mycket kapacitet till internet man vill köpa, och betalar sedan per månad.

En fördel för Equinix är att kunderna har insett att det spelar roll var företagets servrar är lokaliserade. Har du en verksamhet som är viktig, så lägger du en server hos Equinix närmaste datacenter. Då fungerar kommunikationen på internet snabbare. Alltså kan en och samma kund ha sina servrar på flera olika datacenters världen över.

Det är en verksamhet som växer snabbt och är lönsam. Senaste kvartalsrapporten växte bolagets intäkter med 25 procent. Det är något som den amerikanska fondförvaltaren Franklin Templeton gillar. De har investerat i Equinix i sin teknikfond Franklin Technology Fund.

Aktiekursen för Equinix har stadigt rört sig uppåt i en lugn och fin takt. Att investerarna gillar bolaget är uppenbart, då det handlas till ett p/e-tal på runt 100.

”Vi gillar bolaget då det finns stor tillväxtpotential, vi tror Equinix omsättning kan växa 15 procent per år de närmaste 20 åren. De tar fem gånger så mycket betalt som närmaste konkurrent, men det är många kunder som villigt betalar det för den höga säkerheten som Equinix erbjuder”, säger Joyce Lin, telekomanalytiker på Franklin Templeton.

Joyce Lin, Franklin Templeton

Det här var det sista företagsbesöket i Silicon Valley. Nu bär det av till flygplatsen för att flyga till USA:s östkust och Wall Street i New York. Håll utkik efter fler artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -